Archieffoto ter illustratie
Archieffoto ter illustratie Pixabay

Spoedtest.nl mag na aangifte geen toegangstesten meer doen

16 november 2021 om 12:05 Corona

EDE (ANP) Spoedtest.nl mag voorlopig geen toegangstesten meer uitvoeren en kan geen uitslagen meer verstrekken. Het bedrijf, dat ook een testlocatie in Ede heeft, is afgesloten van de systemen achter de app CoronaCheck, nadat het ministerie van Volksgezondheid aangifte heeft gedaan. Het bedrijf zou valse vaccinatiebewijzen hebben verstrekt. Die QR-codes zijn eeuwig geldig, in tegenstelling tot de negatieve tests waarmee mensen 24 uur lang toegang krijgen tot onder meer cafés, restaurants en musea.

Spoedtest.nl bevestigt de aangifte. ,,Wij weten op dit moment alleen dat er een onderzoek loopt. Wij hebben het volle vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek”, laat het bedrijf weten.

Verder geeft spoedtest.nl geen informatie. Mogelijk hebben een of meerdere artsen die bij het bedrijf werken valse vaccinatiebewijzen aangemaakt. Artsen die een BIG-registratie hebben, kunnen dat online doen. Eerder dit jaar werd die mogelijkheid gecreëerd voor situaties waarin iemand bijvoorbeeld in het buitenland was geprikt, en daardoor in de Nederlandse app geen QR-code kreeg. Ook waren er huisartsen wier systeem niet goed aansloot op de GGD’en, wat het verkrijgen van een vaccinatiebewijs bemoeilijkte.

VERDACHTE PATRONEN ,,We hebben sterke vermoedens dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen zijn afgegeven”, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). ,,Ze maakten vaccinatiebewijzen aan, dat hoort een testaanbieder niet te doen. Dat is een van de redenen dat ze in beeld kwamen.” Het ministerie heeft een team dat ,,dagelijks monitort hoe het gaat met het afgeven van QR-codes en verdachte patronen signaleert”.

De Jonge benadrukt dat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek doet. ,,Sommige mensen gebruiken hun BIG-registratie om fraude te plegen. Dat kan natuurlijk helemaal niet, dan ben je niet bezig met de volksgezondheid. Daarom moet het ook tuchtrechtelijk kunnen worden aangepakt.”

CAPACITEIT Met het wegvallen van Spoedtest.nl, is er nog steeds plek genoeg voor mensen om zich te laten testen, zodat ze op stap kunnen. ,,We kunnen dit opvangen. Er is echt voldoende capaciteit om aan de huidige vraag te voldoen, maar misschien wordt de reistijd van mensen iets langer”, laat Stichting Open Nederland weten.

Spoedtest.nl had ruim honderd testlocaties. Zonder die plekken zijn er nog ongeveer 640 locaties voor toegangstesten over. Met Spoedtest.nl erbij was er capaciteit voor zo’n half miljoen testen per dag, dat daalt nu naar ongeveer 450.000. Op de drukste dag, zo’n twee weken geleden, zijn ongeveer 173.000 toegangstesten uitgevoerd.

INSPRINGEN Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten, sluit niet uit dat andere aanbieders de plek van Spoedtest.nl overnemen. ,,Als ergens een locatie wegvalt en een ander ziet dat er wel vraag is, kunnen ze daar op inspringen. Dat is de marktwerking die je wilt hebben met meerdere aanbieders.”

Bij commerciële aanbieders kunnen mensen zich laten testen op het coronavirus. Als de testuitslag negatief is en het virus dus niet is aangetroffen, krijgen ze een QR-code die 24 uur lang geldig is. Daarmee kunnen ze cafés, restaurants, musea, zwembaden en andere plekken bezoeken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie