Afbeelding
Wikipedia - Calo Bescós

Vale gieren boven Veluwe en Heuvelrug

Dieren

EDE Een groep van maximaal veertien vale gieren vliegt sinds gisteren rond in de regio. De reusachtige vogels, met een spanwijdte tot wel 2,70 meter, zijn vrijwel zeker afkomstig uit het Pyreneeëngebied.

door Louis van Oort

Donderdagmiddag werden ze boven het Deelensche Veld op de Hoge Veluwe gesignaleerd, waarna ze via Doornspijk en Oldebroek boven Kampen terechtkwamen. Later op de middag werden ze ook boven ’t Harde gezien.

Blijkbaar zijn ze daar in de buurt gaan slapen, want vrijdagmorgen doken ze opnieuw op boven ’t Harde. Ook vanuit Nijkerkerveen werden ze waargenomen, waarna ze provincie Utrecht introkken en rond 12.25 uur over Amersfoort-Vathorst zeilden. Inmiddels zijn ze via Soest, Zeist en Bilthoven in de buurt van De Bilt terechtgekomen.

Vale gieren broeden in Europa met name in Spanje en in mindere mate in Zuid-Frankrijk, waar ze op verschillende plaatsen zijn uitgezet. Jonge vogels trekken vaak weg uit de broedgebieden en aangezien het zulke goede vliegers zijn, kunnen ze enorme afstanden afleggen. Tegenwoordig duiken ieder jaar wel wat groepjes vale gieren op in Nederland.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
TTV Ede verliest ook tweede wedstrijd tegen een topper
PREMIUM
Afbeelding
DTS Ede haalt opgelucht adem
PREMIUM
Afbeelding
Bennekom met de borst voor uit naar koploper Scherpenzeel
advertentie