Opperste concentratie Pitch en Putt speler Maurice Möller.
Opperste concentratie Pitch en Putt speler Maurice Möller. Familie Moller

Deze Edenaar is een Pitch en Putt-topper

26 februari 2020 om 08:08 Overig

EDE Edenaar Maurice Möller is een grootheid in een kleine, maar snel groeiende sport: pitch en putt. Hij droomt van een plek in de WK-selectie.

Eip Janssen

,,Pitch en putt is een golfspel dat door iedereen gespeeld kan worden", opent de 49-jarige Edenaar Maurice Möller. Möller was eerder verzot op voetbalsport.

,,Ik was keeper bij Fortissimo, SKV en Bennekom. Later was ik daar ook keeperstrainer. De omschakeling van een grote naar een kleinere bal lijkt bizar. Maar in mijn geval is dat niet zo."

De ex-doelman maakte via een clinic, geregeld door VV Bennekom, kennis met het spel pitch en putt.

,,Ik ben in 2010 op internet gaan zoeken en zag dat er op Papendal een pitch en putt-club is. Ik ben er gaan kijken en werd er prima opgevangen. Ik was vrijwel direct enthousiast en verknocht aan deze sport", gaat Möller verder.

Hij legt uit wat zijn sport precies inhoudt. ,,Pitch en putt is een variatie op de golfsport die ontstond in Ierland en na de jaren vijftig internationaal is ontwikkeld. De bedoeling is om de golfbal met een golfclub in een hole uit te spelen. De holes zijn kort (30 tot 90 meter) en er worden maar drie clubs gebruikt. Twee om te pitchen of te chippen en één om te putten. Een baan bestaat meestal uit 18 holes. Meer dan zestig procent van het golfspel gebeurt op en rond de green. Op dat gedeelte spelen wij."

TOP Maurice Möller maakte al snel furore in de sport.

,,In 2017 won ik de topklasse van onze pitch en putt-bond Nederland (PPBN). Ook zit ik in de nationale selectie. Bij mijn club Papendal spelen meer goede Edese spelers. De Edenaren Esther de Schiffart en Jo Verheggen maken ook deel uit van de nationale selectie. Samen met ook Edenaar Maurits Rangkouw nemen we deel aan het Catalaans Open in Lloret de Mar (Spanje) op 18 en 19 april. We zijn concurrenten in de nationale selectie, maar ook partners. Het kwartet versterkt elkaar. En wie in Spanje hoog eindigt zien we wel. Dat gun je elkaar", meent Möller.

De PPBN zoekt aansluiting bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en NOC*NSF.

,,Als dat lukt krijgen we misschien meer mogelijkheden. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een WK in Chili plaatsvindt. Maar dat zal nog een heel gesteggel worden. Veel pitch en putt-toppers komen uit Europa en de FIPPA (internationale pitch en putt-federatie) hoopt het evenement zelf te organiseren of de Chileense organisatie moet mee betalen aan de reis- en verblijfskosten. Onze bond mag drie deelnemers afvaardigen. Of ik kans maak? Kansen zijn er altijd. Maar de concurrentie, zeker uit het bolwerk Koekange, slaapt niet", lacht Maurice Möller.

Vanaf de invoering van de zomertijd zal de Edenaar wekelijks op Papendal zijn rondjes lopen.

,,Een aantal uren per week trainen en wedstrijden spelen vergt niet alleen een goede conditie. Ook mentaal wordt het nodige gevraagd. Bij het 'golfen' is zelfvertrouwen nodig. Net zoals op de gewone golfbaan hebben onze banen ook lastige bunkers en waterpartijen rond de greens. De greens zijn vaak zo aangelegd om het putten moeilijker te maken. De sport wordt veel gespeeld in de prachtige natuur. Buiten dat is het een toegankelijke en betaalbare sport.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie