De doodgereden wolvin, afgelopen zaterdag langs de N224 in Ede.
De doodgereden wolvin, afgelopen zaterdag langs de N224 in Ede. Ted Walker

Wolvin doodgereden; GroenLinks wil lagere snelheid op N224

8 maart 2021 om 13:21 Dieren

EDE De Edese afdeling van GroenLinks wil een lagere snelheid op de provinciale weg N224. Dat schrijft raadslid Pieter Gerard van den Berg in vragen aan het Edese college.

Directe aanleiding voor de vragen is de dood van een wolvin, zaterdag. ,,Jaarlijks verongelukken veel herten, reeën en wilde zwijnen langs deze weg en sinds zaterdag 6 maart moet aan de lange lijst helaas een wolvin worden toegevoegd”, zegt het raadslid. Hij wil ban het college weten hoeveel wild er in de afgelopen jaren is aangereden op de N224, of er een toename te zien sinds het begin van de coronatijd en welke maatregelen worden genomen om de aanrijdingen te verminderen. 

Van den Berg herinnert eraan dat zijn fractie al in 2017 aandacht heeft gevraagd voor de hoge aantallen wildslachtoffers langs de N224. De weg loopt dwars door de natuur en dan juist die gebieden waar er een hoge wildstand is. ,,In krantenberichten wordt gesuggereerd dat er sprake is van verstoring waardoor het dier in paniek de weg is overgestoken en aangereden. Waarschijnlijk gaat het om de wolvin die al langere tijd in dit gebied verblijft en waarvan vermoed wordt dat zij zwanger is.” 

Van den Berg stelt vast dat het natuurgebied sinds de lockdown door corona intensief wordt gebruikt als wandelgebied, waardoor het drukker is dan normaal. Hij pleit er nogmaals voor om de snelheid op de N224 te gaan verminderen. Daar wil de provincie tot nu toe niet aan meewerken. Er zou hierover opnieuw met de provincie gesproken moeten worden. ,,Waarschijnlijk is er nog een tweede wolf aanwezig in het gebied. Bent u bereid om met Natuurmonumenten te overleggen hoe deze wolf beter beschermd kan worden tegen de toegenomen drukte in het gebied”, is de vraag aan het college.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie