Afbeelding
J. Klostermann

Verlichting op de Ginkelse heide wordt aangepast

21 maart 2021 om 14:09 Dieren

EDE Het was het raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) opgevallen dat weliswaar in de Edese natuur en op de Ginkelse heide spaarzaam wordt omgegaan met verlichting, maar dat midden op de heide een plek de hele nacht baadt in fel licht. 

,,Het komt van de restaurants Juffrouw Tok en Gonzales, camping Zuid Ginkel en de bijbehorende parkeerplaats. Nachtelijk licht in de natuur werkt verstorend op veel diersoorten, waaronder vogels, vleermuizen en insecten. Kunstlicht leidt tot een afname van de populatie nachtvlinders. Ook verandert kunstlicht het gedrag van zangvogels. Ze slapen lichter en maken langere dagen. Daarbij komt dat door het onnodig branden van deze lampen energie wordt verspild.” Het college is het met het raadslid eens dat hier iets aan moet worden gedaan en dat gaat ook gebeuren.

BETER AFGESTEMD Met de ondernemers is contact geweest, voor het erf Zuid Ginkel wordt een nieuw verlichtingsplan gemaakt, als onderdeel van een breder plan om het erf te verbeteren. Alle betrokkenen onderschrijven de wenselijkheid van nieuwe verlichting voor het erf. ,,De verlichting wordt aangepast en beter afgestemd op de natuurwaarden van deze bijzondere omgeving.”

Het erf biedt toegang tot de horecagelegenheden, de camping en een woonhuis. ,,Dit huis is gelegen in het bos achter het (voormalige) restaurant Gonzalez. Verlichting van het terrein is daarom gewenst. In onze gesprekken met de ondernemers zullen we bespreken of het mogelijk is om vooruitlopend op de realisatie van het nieuwe plan, de verlichting te dimmen of te verminderen”, aldus het college. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie