Afbeelding
Ted Walker Fotografie

Gemeente Ede doet onderzoek naar rivierkreeft in vijvers en sloten

Dieren

EDE De gemeente Ede doet maandag en dinsdag onderzoek in de vijver aan de Veenderweg in Ede en in een aantal omliggende sloten. ‘We willen weten hoeveel Amerikaanse rivierkreeften er in Ede zijn en waar deze zich bevinden’, laat de gemeente via social media weten.

Ted Walker

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een plaag geworden in ons land. Het dier werd in 1985 voor het eerst waargenomen in Nederland. Sinds 2016 staat de kreeft op de lijst van invasieve exoten en zijn EU lidstaten verplicht maatregelen te nemen om te voorkomen dat er teveel dieren bijkomen. Dat de kreeften in grote getale in onze wateren aanwezig zijn, komt door het feit dat het beest maar weinig natuurlijke vijanden heeft.  

NIET KIESKEURIG De rivierkreeft zit vooral in stil of langzaam stromend water. Wat eten betreft is hij niet kieskeurig, hij lust zowel waterdiertjes als waterplanten. Door zijn eet- en graafgedrag veroorzaakt de kreeft niet alleen schade aan de oevers van sloten, maar tast hij ook de waterkwaliteit aan. Daarnaast zorgt het grote aantal kreeften ervoor dat sloten en vijvers leeg worden gegeten waardoor er geen ander leven mogelijk is.

RAAK FUIKEN NIET AAN Voor het onderzoek in Ede zijn op diverse locaties kleine fuiken in het water aangebracht. Die liggen daar maandag en dinsdag. ‘Zie je zo’n fuik liggen, raak deze niet aan en verstoor het onderzoek niet’, aldus de gemeente Ede.

Afbeelding
advertentie
advertentie