Afbeelding
Pixabay

Wilde zwijnen krijgen honger in de winter

Dieren

EDE (ANP) De wilde zwijnen op de Veluwe zullen komende winter hongerlijden. Er zijn opvallend weinig eikels en beukennootjes, die de hoofdmoot van de zwijnenmaaltijd in de winter vormen. Het aantal bosvruchten is sinds 2012 niet meer zo laag geweest, zegt de Vereniging Wildbeheer Veluwe, die elk jaar schat hoeveel eikels en beukennootjes er zijn. Het koude voorjaar en de natte zomer zijn de belangrijkste oorzaken.

Gemiddeld leveren eiken en beuken op de Veluwe elk jaar zo’n 4,7 miljoen kilo bosvruchten op. De vereniging schat dat de opbrengst dit jaar hooguit 1,6 miljoen kilo zal zijn. En misschien nog minder, want tot nu toe zijn de meeste beukennootjes loos.

Voor de stand van de wilde zwijnen is het niet erg dat het een slecht voedseljaar is, zeggen de kenners. Er zijn al jaren veel te veel zwijnen op de Veluwe, onder meer omdat er jarenlang een overvloed aan voedsel was. Dit jachtseizoen moeten er zo’n 9000 dieren verdwijnen om de schade die de zwijnen aan de natuur veroorzaken binnen de perken te houden. Nu er de komende winter en volgend voorjaar nauwelijks voedsel is, zullen veel dieren van de honger sterven. ,,Dat is ecologisch gezien een goede ontwikkeling en ook gewoon iets dat bij de natuur hoort”, aldus Gerrit-Jan Spek van de vereniging.

Het is de eerste keer dat de zwijnen te maken krijgen met voedselschaarste, terwijl er ook wolven op de Veluwe rondlopen. Mogelijk vormen de magere zwijnen een makkelijke prooi voor de Veluwse wolven, maar het kan ook zijn dat de roofdieren geen belangstelling voor extreem magere dieren hebben en juist meer op edelherten gaan jagen.

advertentie