Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Provincie Gelderland

Natuurbeheerders noemen doodschieten wolf trieste zaak

14 oktober 2021 om 12:22 Dieren

EDE (ANP) Natuurbeheerders en boswachters zijn geschokt dat er een wolf is doodgeschoten in Stroe. De wolf leefde in een gebied van Natuurmonumenten en vormde een paar met een wolvin die in het voorjaar bij Ede werd doodgereden. Die organisatie zegt alles te zullen doen om de provincie te helpen bij het onderzoek naar de dader. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval, aangezien een wolf een zwaar beschermd dier is. Doden van een wolf is strafbaar.

,,De wolf bivakkeerde sinds 2020 ‘bij ons’ op de Veluwe. Hij kwam talloze keren voorbij op onze wildcamera’s en het was prachtig om hem zo te kunnen volgen”, aldus de natuurorganisatie. Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer laten op Twitter weten dat ze de dood van de wolf ,,heel triest nieuws” vinden.

‘ZINLOZE ACTIE’ De dode mannetjeswolf werd begin deze maand gevonden bij Stroe. Hij kwam uit Duitsland en vormde op de Zuidwest-Veluwe bij Planken Wambuis een paar met de wolvin die eerder bij Ede dood werd gereden. De Zoogdiervereniging noemt het doodschieten van de wolf een ,,compleet zinloze actie. De wolf is een blijvertje. Zijn plek zal ingenomen worden door een andere wolf.”

ONDERZOEK De provincie Gelderland wil vanwege het strafrechtelijk onderzoek nog geen details kwijt over de resultaten van de sectie op de dode wolf. Het is bekend dat de meningen over de terugkeer van wolven in Nederland uiteen lopen. Nationaal Park De Hoge Veluwe wil absoluut geen wolven binnen de hekken hebben om ander wild te beschermen. Veehouders zijn bang dat dat zij geen vee meer in de wei kunnen laten lopen. Anderen vinden dat Nederland te klein en te vol is voor wolven.

Natuurtoezicht van Staatsbosbeheer wijst erop dat er ook veel bezwaren zijn tegen het afschieten van herten en wilde zwijnen op de Veluwe om de populaties binnen de perken te houden. ,,Dat moest omdat er geen toppredator was die op dergelijke beesten jaagt. Hebben we eindelijk een toppredator, wordt vanuit een bepaalde hoek één grote hetze gevoerd met dit resultaat als gevolg.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie