Afbeelding
Archieffoto

Uitbraak vogelgriep beperkt tot één bedrijf

28 januari 2022 om 17:04 Dieren

EDE Begin deze week is er vogelgriep geconstateerd bij een vermeerderingsbedrijf tussen Ede en Lunteren. Daarop zijn 3000 eenden geruimd. Grootschalig onderzoek wijst uit dat de uitbraak is beperkt gebleven tot dit ene bedrijf.

Hoewel er geen directe contacten bekend waren met de naburige zes bedrijven, zijn deze wel uit voorzorg geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Woordvoerder Lex Benden van het ministerie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bevestigd: ,, Alle uitslagen zijn gelukkig negatief. Er is dus bij de omliggende pluimveebedrijven geen vogelgriep aangetroffen.”

DIERENAMBULANCE Bij dierenambulance de Gelderse Vallei is het aantal meldingen van vogelgriep tot twee ganzen beperkt gebleven. Mevrouw Frenkel: ,,Bij de dieren is duidelijk te zien aan de houding dat het om vogelgriep gaat, maar ook aan het grijze vlies over de ogen. Bij het vermoeden van vogelgriep nemen we alle noodzakelijke maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.  We raden mensen aan om voorzichtig te zijn. Zelfs de uitwerpselen van vogels kunnen voor verspreiding zorgen.” Verzwakte dieren worden in vogelopvang Naarden opgevangen. Het virus is vaak fataal. 

Meer informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie