Afbeelding
Pauw Media

Toch weer vogelgriep in Lunteren, zeven bedrijven worden geruimd

21 oktober 2022 om 07:54 Dieren

LUNTEREN Op een leghennenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 55.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf ligt in het buitengebied, ongeveer in het midden van de denkbeeldige driehoek tussen Lunteren, Barneveld en Renswoude. 

Binnen de 1-kolometerzone liggen negen andere pluimveebedrijven. Drie daarvan staan leeg, de andere zes worden uit voorzorg geruimd. ,,De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer niet preventief geruimd wordt, is de kans groter dat de besmetting zich in dit gebied naar omliggende bedrijven verspreidt’’, aldus het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit vrijdagmorgen.

In de 3-kilometerzone bevinden zich 47 andere bedrijven met pluimvee. Deze worden gescreend op vogelgriep en de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10-kilometerzone liggen 199 andere pluimveebedrijven. Hier geldt een vervoersverbod.

ONHOUDBAAR ,,Ik vind dit  dit verschrikkelijk’’, schrijft landbouwminister Piet Adema in een verklaring. ,,Deze maatregelen hebben een enorme impact. In de eerste plaats natuurlijk voor de dieren en zeker niet in de laatste plaats voor hun houders. De vogelgriepsituatie is onhoudbaar. Het onbevredigende, maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat. Maar weet dat de vogelgriepaanpak mijn oprechte aandacht en inspanning heeft. Zo werk ik aan een intensiveringsplan, waaronder het versneld mogelijk maken van vaccinatie.”

REGIO De laatste besmetting met vogelgriep in de regio Barneveld/Lunteren was op dinsdag 6 september bij Aeres in Barneveld, onderwijsinstelling voor dierverzorging. Daar werden circa 1.250 kippen en watervogels geruimd. In de weken daarvoor was er vrijdag 2 september vogelgriep bij een legpluimveebedrijf in Barneveld met circa 41.000 kippen en op donderdag 18 augustus bij een eendenbedrijf in Lunteren met circa 3.000 dieren.

Daarvoor trof het virus zondag 14 augustus een legpluimveebedrijf in Lunteren met circa 5.000 kippen en maandag maandag 15 augustus een leghennenbedrijf in Voorthuizen met 30.000 kippen. Een aantal nabijgelegen bedrijven werd toen preventief geruimd.

OPHOKPLICHT Sinds 5 oktober 2022 is een landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht, met uitzondering van fazanten, sierwatervogels en loopvogels. 

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels - hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels -, bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

De 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Lunteren.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie