Deze foto werd begin deze maand gemaakt in nationaal park De Hoge Veluwe.
Deze foto werd begin deze maand gemaakt in nationaal park De Hoge Veluwe. Gert-Jan van Sligtenhorst

Aangifte Faunabescherming tegen Hoge Veluwe wegens ‘tamme wolf’

26 oktober 2022 om 12:34 Dieren De wolf

OTTERLO Stichting De Faunabescherming heeft bij de politie aangifte gedaan tegen de directie van nationaal park De Hoge Veluwe wegens het verzaken van haar zorgplicht voor de wolf, een beschermde diersoort. Het park vindt de beschuldiging ,,te gek voor woorden’’. 

Aanleiding voor de aangifte zijn berichten over een jonge wolf die fotografen onlangs tot op enkele meters konden benaderen en een deze week verschenen video van een wolf die een weg in het park oversteekt en dichtbij fietsers komt. In het volledig met hekken omgeven park leeft een wolvenpaar dat eerder dit jaar welpen heeft gekregen. Deze jonge wolven zijn inmiddels bijna net zo groot als hun ouders.

De Hoge Veluwe berichtte dinsdag zelf over wolven die dichtbij bezoekers komen onder de titel ‘Wolven mijden mensen niet’. ,,Meerdere wolven vertonen hetzelfde onnatuurlijke gedrag’’, verklaarde de parkdirectie. ,,De betreffende bezoekers hielden zich keurig aan de regels en bleven op opengestelde wegen en paden. Hen valt dus niets te verwijten. De Hoge Veluwe ook niet.’’ 

VERDENKING De Faunabescherming noemt het ,,zeer verdacht’’ dat een wolf in het park mensen nadert en zelfs bezoekers opzoekt. ,,Er is gerede verdenking dat de terreineigenaar verantwoordelijk moet worden gehouden voor het tam maken van de wolf’’, aldus de stichting. ,,Dat is strafbaar, omdat de Wet natuurbescherming het opzettelijk verstoren van wolven verbiedt.’’ Daarbij merkt de Faunabescherming op dat er ‘s nachts vanwege de sluiting van het park geen mogelijkheden zijn voor sociale controle. 

De directie van De Hoge Veluwe heeft zoals eerder gemeld bij de provincie een ontheffing aangevraagd om wolven uit het park te mogen verwijderen. Dit omdat de roofdieren moeflons, herten en wilde varkens doden en daarmee de biodiversiteit verstoren. 

WOLVEN VOEREN ,,Er is slechts één eerder gedocumenteerd geval van een wolf die vergelijkbaar probleemgedrag aan de dag legde, nabij een militaire basis waar soldaten de wolven voerden’’, stelt De Faunabescherming. ,,Omdat er geen andere plausibele verklaring is voor het onnatuurlijke gedrag van de wolf op De Hoge Veluwe moet de terreineigenaar daarvoor verantwoordelijk gehouden worden.’’ 

De organisatie wil daarom dat er onderzoek en vervolging ingesteld wordt tegen de parkdirectie ,,wegens schending van haar zorgplicht en verstoring van een streng beschermde diersoort op een wijze die strafbaar is’’. 

PARK SLUITEN ,,De consequentie zou kunnen zijn dat het park gesloten dient te worden voor het publiek wanneer deze situatie blijft voortduren, omdat op deze wijze de veiligheid van het publiek en van de wolf niet gegarandeerd kan worden, zoals de wet wel voorschrijft’’, aldus woordvoerder Niko Koffeman in een persbericht van De Faunabescherming.

TE GEK VOOR WOORDEN Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van De Hoge Veluwe, vindt de bewering van De Faunabescherming ,,te gek voor woorden”. Hij wil bewijzen zien van het tam maken van wolven in het park. ,,Prima dat er aangifte is gedaan, dan komt er een onderzoek waaruit zal blijken dat het onzin is. De Faunabescherming lost een schot hagel in de hoop dat ze altijd wel wat raken.” 

Leidekker wijst erop dat veel instanties met overheden in gesprek zijn over het nieuwe integraal wolvenplan dat begin volgend jaar moet verschijnen. In dat plan wordt meer aandacht besteed aan de omgang met wolven die overlast veroorzaken, zegt hij.

Lees ook: Park Hoge Veluwe: ‘Wolven mijden mensen niet’


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie