Archieffoto van de ruiming van een door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf.
Archieffoto van de ruiming van een door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf. ANP/Rob Engelaar

Wakker Dier stuurt brandbrief over vogelgriep naar minister

27 oktober 2022 om 12:50 Dieren

EDE (ANP) Minister Piet Adema (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) heeft in de strijd tegen vogelgriep niet genoeg aandacht voor het welzijn van dieren. Maatregelen om dat welzijn snel te verbeteren ontbreken in de aanpak. De situatie is niet langer houdbaar. Dat schrijft Wakker Dier in een brandbrief aan de bewindsman.

Een woordvoerder van de dierenorganisatie stelt dat biologische en vrije-uitloopkippen nu, woensdag 26 oktober, precies een jaar binnen zitten door de ophokplicht. In de stal zitten betekent minder bewegingsruimte en minder afleiding, wat ertoe kan leiden dat kippen elkaar tot bloedens toe of erger pikken.

ONHOUDBAAR De vele en langdurige vogelgriepuitbraken maken volgens Wakker Dier duidelijk dat de huidige omvang van de pluimveesector onhoudbaar is. Minder stallen met daarin minder kippen, moet het streven zijn. De organisatie vraagt de bewindsman de pluimveestapel te verkleinen, het dierenwelzijn van opgehokt pluimvee te verbeteren en steeds dat welzijn zwaar mee te laten wegen.

Adema zet volgens de dierenorganisatie vooral in op vaccinatie en een bioveiligheidsplan. Maar ,,bioveiligheid is een eufemisme voor het opsluiten van dieren in potdichte stallen met een ontsmettingsbadje bij de ingang”, zegt een woordvoerder van Wakker Dier.

LANDBOUWAKKOORD In een reactie zegt Adema via zijn woordvoerder dat het preventief ruimen van zoveel dieren ,,inderdaad niet houdbaar” is. De minister wil ook voorkomen dat grote hoeveelheden kippen dicht op elkaar zitten en hoopt daar afspraken over te kunnen maken in het landbouwakkoord dat hij wil sluiten met de sector. Dat kippen niet vrij kunnen rondlopen door de preventiemaatregelen noemt de bewindsman ,,onwenselijk”, maar hij ziet ook geen alternatief. ,,Dit is helaas de consequentie van een virus dat zo besmettelijk is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie