Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Agnes Corbeij

Ede plaatst 1530 zonnepanelen op overkappingen

5 april 2022 om 16:30 Duurzaamheid

EDE Ede gaat 1.530 zonnepanelen op solar overkappingen bij de gemeentewerf en bij zwembad en sporthal de Peppel plaatsen. Bij de gemeentewerf gaat het om 530 panelen in eigendom van de gemeente. Bij de Peppel kunnen ruim 1000 panelen worden gelegd door een marktpartij of energiecoöperatie. In beide gevallen is de opgewekte energie voor eigen gebruik.

Ede verrichtte een onderzoek naar de mogelijkheid om zonne-energie op ‘restgronden’ en dubbelruimtegebruik op te wekken. Alle gemeentelijke parkeerterreinen, wateroppervlakken en tijdelijk beschikbare gronden werden onderzocht. Daarbij werd ook bekeken of dit financieel haalbaar is. Overkappingen bij de gemeentewerf en sporthal en zwembad de Peppel zijn de eerste projecten. Hiervan wil Ede leren en de ervaring gebruiken om meer projecten op ‘restgronden’ te ontwikkelen.

Voor de solar overkapping bij de gemeentewerf investeert Ede 450.000 euro. Ede verwacht dit bedrag volledig via de energierekening terug te verdienen. Voor de overkappingen bij sporthal en zwembad de Peppel gaat Ede grond uitgeven voor een coöperatief project. ,,Voor de gemeente betekent de plaatsing van de overkappingen ongeveer acht procent minder energiegebruik. We willen de energiebehoefte zoveel mogelijk duurzaam opwekken”, stelt wethouder Jan Pieter van de Schans.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie