Afbeelding
Eetbaar Ede

‘Deze manier van eten en voedsel produceren heeft te veel impact op de natuur en de leefwereld van dieren’

15 juli 2022 om 11:10 Duurzaamheid

EDE De Voedselraad is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met allerlei verschillende achtergronden. Twan Spierings is lid van de Voedselraad sinds de oprichting in 2018 en is bij Astrant horeca en vrijwilligerscoördinator, waar hij onder andere de initiatiefnemer is van de vegan eetcafés en de workshops vega(n) BBQ’en en vega(n)feestmenu’s.

,,Mijn belangrijkste motivatie om lid te zijn van de Voedselraad is de eiwittransitie. Vanuit Astrant dragen we daar ook aan bij met verschillende activiteiten. Voor mij is het belangrijk dat we minder en ook ander vlees gaan eten zodat we de veestapel kunnen terugdringen.”

PASSIE ,,Ik heb een achtergrond in koken en ik heb altijd al een passie voor koken gehad”, vervolgt Spierings. ,,Ik keek vroeger altijd al mee als mijn moeder aan het koken was. Koken is voor mij ook echt een creatieve uiting. Na mijn middelbare school heb ik een opleiding gedaan in Horeca Management, toen heb ik ook een opleiding gedaan voor kok. Maar ik heb ook een natuurachtergrond, mijn vader is bioloog en ik heb zelf Ecology en Wildlife Management gestudeerd.”

Koken is voor mij echt een creatieve uiting

,,Voor het behoud van de natuur en de leefwereld van dieren, vind ik het heel belangrijk dat we onze voeding aanpassen. Er zijn natuurlijk allerlei factoren die meespelen bij natuurbehoud, maar voeding is wel een belangrijk onderdeel. Door lokaal te eten is minder transport nodig, door meer plantaardig te eten is minder landbouw grond nodig.”

BEWUST ETEN ,,Ik ben op zich niet tegen het eten van dierlijke producten, maar niet op deze manier. We hebben helemaal geen connectie meer met de natuur. Deze manier van eten en voedsel produceren heeft te veel impact op de planeet. Als iedereen 50 procent minder vlees zou eten, zou dat al een groot probleem oplossen.”

Binnen Astrant wordt veel alternatieve muziek geprogrammeerd. Spierings: ,,Binnen de alternatieve muziek community is het heel normaal om bewust of vega(n) te eten. Je ziet in die community sowieso meer hart voor mens, natuur en milieu. Ze bekommeren zich om anderen, zien alle mensen als gelijken. Gelijkheid, vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid nemen, dat zie ik als kenmerken van die community. Vlees skippen is ook heel normaal, ik heb dat vroeger ook wel gedaan. We halen vlees weg dat anders weggegooid wordt, om zo niet bij te dragen aan voedselverspilling. Vlees wordt letterlijk met veel pijn en moeite gemaakt, als dat dan wordt weggegooid, dan is dat echt zonde.”

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


VOEDSELRAAD ,,Ik ben lid van de Voedselraad om ook op een hele andere manier bij voedsel betrokken te zijn en ook beleidsmatig over voedsel na te denken. Ik vind het interessant om op de achtergrond betrokken te zijn bij een veel groter geheel, een soort meesturen op een groter schip en ook na te denken over thema’s waar ik normaal gesproken niet mee bezig ben.”

De Voedselraad is een adviesorgaan voor de gemeente, ,,maar ik zie de Voedselraad ook als een spreekbuis van de bewoners van Ede naar de gemeente toe. Als Voedselraad houden we de ontwikkelingen bij, we halen informatie op bij de inwoners van Ede en brengen dat terug naar de gemeente. Voor mij is de Voedselraad een succes als de Voedselraad impact heeft, als er in de gemeente iets verandert door een advies dat de Voedselraad gegeven heeft.”

,,De Voedselraad heeft nu nog geen slagkracht om zelf iets neer te zetten. Maar in mijn toekomstbeeld krijgt de Voedselraad steeds meer impact. Ik zou het een mooi streven vinden als we onderdelen van onze eigen adviezen ook zelf zouden kunnen uitvoeren. Ik zie ook wel iets in een loketfunctie, waarbij wij als Voedselraad bereikbaar zijn voor vragen of informatie. Op termijn kan dat dan uitgroeien tot een plek waar mensen elkaar tegenkomen rondom bepaalde thema’s, bijvoorbeeld door workshops of andere activiteiten te organiseren.”

Het doel is kennis delen en iets meegeven over vegan eten zodat ze het makkelijk thuis kunnen gaan toepassen

VEGAN EETCAFÉ ,,Met Astrant zijn we niet bezig met politiek. We richten ons op jongeren tot 30 jaar. We organiseren feestjes, maar we proberen ook mee te gaan met de tijdsgeest en steeds iets te bieden wat er nog niet is in Ede. In Ede zijn er op dit moment geen plekken waar je alleen vegan kunt eten. Binnen Astrant organiseren we daarom nu iedere laatste zaterdag van de maand het vegan eetcafé. We willen doorgroeien naar open horeca, met een bar en een eetcafé met een kleine lunchkaart, heel informeel. Het is nu vooral lastig om koks te vinden. Als dat lukt, kunnen we hier echt een community realiseren, bands komen elkaar tegen na het oefenen, mensen kunnen hier flexwerken of komen lunchen.”

WORKSHOPS ,,In het voorjaar hebben we een vega(n) BBQ workshop georganiseerd. In het najaar organiseren we een workshop vega(n) feestmenu’s. Drie workshops per keer, met maximaal twaalf deelnemers. Ik liep al langer rond met dit idee, al voor corona. Je wil mensen iets meegeven over vegan eten, dat ze thuis kunnen toepassen. Ze skills geven voor hun dagelijkse eetpatroon, om meer bekend te raken met een keuken waar je misschien niet mee bent opgegroeid. Het doel is kennis delen en iets meegeven over vegan eten zodat ze het makkelijk thuis kunnen gaan toepassen.”

Het vegan eetcafé van Linke Soep, Dons Catering en Astrant is iedere laatste zaterdag van de maand bij Astrant op het Kuiperplein, kijk voor data van de eetcafés en workshops op astrant-ede.nl. Meer informatie over de voedselraad op eetbaarede.nl/voedselraad.

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie