Afbeelding
Eetbaar Ede

‘Voedselraad wil de gemeente bij de les houden’

1 april 2022 om 16:29 Natuur en milieu

EDE De Voedselraad is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met allerlei verschillende achtergronden. Lucie Viet is lid van de Voedselraad sinds 2021, is werkzaam bij het RIVM en actief bij buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak in Kernhem. Daarnaast beheert ze een mini-winkeltje aan huis waar ze onder andere honing, kaarsen en zelfgemaakte producten uit eigen tuin verkoopt onder de naam Luciedoet.nl.

,,Ik zit in de Voedselraad als inwoner van Ede omdat ik gezonde voeding belangrijk vind, niet alleen voor mijzelf en mijn gezin, maar voor de hele gemeente. Voedsel heeft een rol bij alle beleidsterreinen, bijvoorbeeld bij het aanleggen van nieuwe wijken. Het zou mooi zijn als er bij het inplannen van alle nieuwe wijken ruimte wordt gereserveerd voor bijvoorbeeld stadslandbouwprojecten. Bij het World Food Center terrein is nu ruimte gereserveerd voor gezamenlijke tuinen, dat is een mooie start. Ik zou ook graag zien dat er voldoende ruimte komt voor bewegen, niet alleen speeltuintjes voor kleine kinderen maar ook beweegtuinen voor oudere jeugd en volwassenen.”

ONAFHANKELIJK ADVIES ,,Als Voedselraad geven we onafhankelijk advies aan de gemeente. We hebben als Voedselraad veel te bieden aan de gemeente. Alle leden hebben een bepaalde expertise op het gebied van voedsel; van wetenschap tot landbouw en van welzijn tot beleid. Het is onze rol om de gemeente wakker te schudden en te zorgen dat ze een focus houden op voeding. We hebben goed contact met de gemeente maar we moeten er wel voor zorgen dat er ook echt iets gebeurt met onze adviezen. Hoe mooi zou het zijn als bijvoorbeeld festivals alleen vergunning krijgen als ze ook gezonde snacks verkopen?”

Een verandering duurt jaren, en alle kleine stapjes zijn nuttig

VROLIJKE PASTINAAK ,,Ik ben ook actief bij buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak. We verbouwen voedsel voor onszelf en ook voor Voedselbank Ede. Vanuit de Vrolijke Pastinaak vonden we het belangrijk dat iemand in de Voedselraad zat. Ik doe al mee met De Vrolijke Pastinaak sinds het begin, 12 jaar geleden. Ik ben begonnen met een vierkante meter bak op het Grote Houtplein. Zelf heb ik twee stukken moestuin, samen met mijn man. Ik vind het heerlijk om ’s avonds na het werk even naar buiten te gaan en een half uurtje in de tuin te werken. De Vrolijke Pastinaak kan nog twee seizoenen op deze locatie blijven, dan moeten we naar een andere locatie. Dat was lastig te regelen met de gemeente omdat er een stichting moest worden opgericht, maar we hebben het gelukkig kunnen oplossen met Smaakstad Ede. 

GEZOND LEVEN ,,Ik ben opgeleid als diëtiste en heb daarna aan de WUR Humane Voeding gestudeerd, ik heb dus altijd al interesse gehad in gezonde voeding. Ik heb een tijd gewerkt als epidemioloog, waarbij we keken naar de risico’s van slechte voeding op het ontstaan van hart en vaatziektes. Nu werk ik als adviseur gezond leven bij het RIVM. Wij geven adviezen aan gemeenten en GGD’s over gezond opgroeien. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met gezonde gewoontes, bijvoorbeeld om kinderen aan te leren om ook water te drinken, ze hoeven niet altijd zoete drankjes te drinken. Vanuit de kinderen hoop je ook de ouders te bereiken. Bewegen hoort wat mij betreft ook echt bij een gezonde leefstijl, alleen gezond eten is niet genoeg.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


VERANDERING ,,Echt effect op de gezondheid van mensen bereik je alleen als je ook de omgeving meeneemt, die is heel belangrijk. Het bekende voorbeeld is dat je een gezonde schoolkantine maakt en dat kinderen dan in de pauze bij de snackbar op de hoek iets gaan halen. Je hebt veel partijen nodig om een verandering te maken. Ik vergelijk het maar met het stoppen met roken, dat heeft ook heel lang geduurd. Voor een echte verandering heb je alle middelen nodig, beleid, regelgeving en de juiste omgeving. Een verandering duurt jaren, en alle kleine stapjes zijn nuttig. Zo zie ik de Voedselraad ook, we kunnen als Voedselraad zeker niet alles veranderen maar het is wel belangrijk dat we er zijn om de gemeente bij de les te houden. We nemen kleine stapjes, we doen iets en daar zijn we ook tevreden mee. Je kunt de wereld niet veranderen, maar je kan er wel voor kiezen om iets te doen.” 

Kijk voor meer informatie op luciedoet.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie