Yvonne Copini (links) en Mariska Wessel, beiden lid van de werkgroep 'Duurzaam Eten' roepen 'heel Bennekom' op: 'Eet gezond(er)'.
Yvonne Copini (links) en Mariska Wessel, beiden lid van de werkgroep 'Duurzaam Eten' roepen 'heel Bennekom' op: 'Eet gezond(er)'. Dick Martens

Een wat ander Kijkje in de Keuken: ‘Eet lekker gezond uit je eigen tuin’

18 augustus 2023 om 07:00 Duurzaamheid

BENNEKOM In Bennekom rees, gevoed door een vraag in een onderzoek van Reinoud Moojen, de vraag: ‘Hoe kunnen we meer inspiratie, kennis en bewustzijn creëren over het kiezen voor duurzame voeding?’ Door bewuste keuzes te maken in wat je eet, kun je immers een positieve impact leveren op het klimaat. En zo ontstond er afgelopen jaar de werkgroep Duurzaam Eten, met als kennismakingsrubriek: ‘Kijkje in de Keuken’, met iedere maand een Bennekommer die een lokaal recept kookt. 

door Dick Martens

Ditmaal een wat ander ‘Kijkje’. Gekeken wordt er wel; niet direct in de keuken, maar vanaf de veranda in de fraaie tuin van Yvonne Copini. Samen met Mariska Wessel, evenals Yvonne lid van de werkgroep, willen zij nogmaals benadrukken hoe lekker en gezond eten kan zijn en dat Bennekom en omgeving daarin een voorname ‘lokale rol’ in kan spelen.

,,Wij houden beiden van lekker en gezond eten”, klinkt het al direct in koor. ,,Mede daarom omarmden wij het ‘Kijkje inde keuken-initiatief’ en namen wij het initiatief om maandelijks een artikel in het Bennekoms Nieuwsblad te kunnen publiceren.” Inmiddels werd er al in een vijftal Bennekomse keukens (mee) gekeken.

ZELFS KIWI’S

 Yvonne: ,,Zelf heb ik altijd al veel interesse in voeding gehad, heb er ook een studie, voedingstechnologie, naar gedaan. Daarbij is het ook leuk, om het wat dichter bij huis te betrekken, in mijn eigen tuin bezig te zijn en daaruit ook te eten. Hier staan zowel verschillende soorten fruit en ook groenten. En ik kan het, als je daar de mogelijkheden voor hebt, iedereen aanraden.” 

De daad wordt direct bij het woord gevoegd. ,,Kijk, er groeien hier zelfs kiwi’s. Bijzonder toch? Maar we eten nog veel meer eigen groenten en fruit.” Dat er veel diversiteit is in de ‘duurzame’ werkgroep bewijst Mariska. ,,Ik zet mij al jarenlang in voor een duurzame samenleving, ben trainer in natuurlijk leiderschap, waarmee ik de stem van nieuw leiderschap bij professionals aanboor door ze uit te nodigen om meer in verbinding met zichzelf en hun omgeving te leven. We zijn teveel losgezongen van de natuur, we moeten andere keuzes maken, meer in harmonie met de natuur leven en eten.” 

Ik kan het, als je daar de mogelijkheden voor hebt, iedereen aanraden

‘ALS MUZIEK IN DE OREN’

Wat dat betreft klonk ‘het Duurzaam Eten-initiatief’ Mariska, die ook zangeres is, ‘als muziek in de oren’. ,,Voor mij is dat gezond en plantaardig. Ik eet vooral vegan, goed voor je gezondheid, dier en planeet.” Beiden zijn eensgezind: ,,Het is een stuk leuker, als je producten uit je eigen tuin gebruikt of ze lokaal koopt. Bijvoorbeeld bij de Hoge Born in Wageningen, waar Sabine van Giesbergen zorgt voor de recepten die dan als leidraad dienen voor het ‘Kijkje in de Keuken’. Daar kan je dan ook een receptentas met de benodigde ingrediënten aanschaffen. Als werkgroep hopen we nog veel meer mensen te inspireren om bewust te kiezen voor duurzaam en lokaal. Kennismaken? Op de Vlegeldag, in de kraam van Duurzaam Bennekom, presenteren we een lekker lokaal hapje.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie