Door de bron van energie te vervangen, maak je een enorme stap in verduurzaming.
Door de bron van energie te vervangen, maak je een enorme stap in verduurzaming. Shutterstock

‘Warmteprijzen Ede vallen mee’

12 januari 2022 om 16:25 Economie

EDE Sinds eind december door de ACM de maximum tarieven voor warmte zijn gepubliceerd, is er hard gewerkt om de nieuwe tarieven van Warmtebedrijf Ede te berekenen en in de systemen in te voeren. De conclusie is dat de prijsstijging meevalt en dat warmte beduidend goedkoper is dan aardgas. Valentijn Kleijnen, directeur van Warmtebedrijf Ede geeft een toelichting.

,,Mensen vragen zich misschien af, waarom wij niet gewoon eerder onze prijs openbaar maken. We bereiden dat natuurlijk wel voor, maar van het ACM tarief dat pas eind december bekend wordt, hangt nog wel wat af. De aardgasprijs speelt een rol bij de SDE subsidie die wordt toegekend voor de productie van duurzame energie. Een hogere gasprijs betekent minder subsidie en dat speelt dus mee in onze inkoopprijs van de warmte. Ons doel is de energietransitie te versnellen en dat doen we door gebruik te maken van de hernieuwbare energie en zo weinig mogelijk aardgas te gebruiken. Door de bron van energie - aardgas - te vervangen, maak je een enorme stap in verduurzaming. Ons Slim Groen Warmtenet is Ede behoort tot de top 3 van meest duurzame warmtenetten in Nederland. We besparen maar liefst 85% CO2. We zijn er trots op dat we de tarieven in vergelijk met andere warmte voorzieningen lager kunnen houden! Bij de hoge gasprijzen van nu, zijn we als Warmtebedrijf Ede fors goedkoper als je het vergelijkt met aardgas.

De ACM tarieven voor 2022 zijn veel hoger dan de tarieven die wij voor onze warmte moeten doorberekenen. De vaste kosten zijn gelijk gebleven aan onze tarieven van 2021. De kosten van warmte zijn door de ACM methode nooit hoger geweest dan de kosten voor aardgas en wij hebben vaker een korting daarop gegeven. Dit jaar is duurzame warmte veel goedkoper dan aardgas en ook in vergelijking met de kosten van de elektriciteit voor een warmtepomp is warmte gunstiger. Huishoudens met aardgas die een nieuw contract hebben moeten afsluiten zijn daarvoor honderden euro’s per maand extra kwijt. Ons Slim Groen Warmtenet is een haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas en dat is dit jaar duidelijker dan ooit.

OOK DUURDER Hoe dan ook, de prijsstijging raakt onze klanten wel. We zijn ook blij dat de overheid bijspringt: iedereen in Nederland krijgt via de elektriciteitsrekening € 265,- als compensatie voor de gestegen prijs van aardgas en warmte. Onze ‘gemiddelde’ klant gebruikt 25 GJ en die is per maand € 7,- duurder uit dan vorig jaar. Kleine verbruikers betalen dit jaar per maand zelfs een paar euro minder. Dat is heel anders dan bij aardgas, waarbij honderden euro’s extra per maand echt geen uitzondering is. 

Onze drijfveer is om iets te doen aan het klimaatprobleem. Wij zien in deze prijsontwikkelingen van fossiele energie een aansporing om verder te gaan met het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie