Afbeelding
Pixabay

Weer raadsvragen over stijging warmteprijs in Ede

3 januari 2022 om 15:05 Politiek

EDE Eerder stelde GemeenteBelangen raadsvragen aan het college over de te verwachten stijging van de warmteprijs in Ede, nu doet het raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) het ook. 

Door Gerard van Wijk

Raadslid van der Beek herinnert eraan dat de prijzen voor gas en elektriciteit in de afgelopen tijd flink zijn gestegen en dat ook voor de warmteprijs de vrees is voor een forse prijsstijging. ,,De warmteprijs is door de Warmtewet gekoppeld aan de gasprijs. Bij de huidige forse stijging van de gasprijs mag ook de warmteprijs fors worden verhoogd.”

Door de afhankelijkheid van de afnemers van één leverancier hebben mensen over de prijsverhoging daar zorgen over. ,,Voor veel inwoners voelt een forse stijging van de warmteprijs, terwijl ze juist van het gas af zijn gegaan, als dubbel vervelend.” Van der Beek stelt vast dat het warmtebedrijf in Ede vrijwel volledig op biomassa draait en een stijging van de gasprijs op die manier geen invloed heeft op de bedrijfsvoering. ,,Via de subsidie is er echter wel een verband: die wordt bepaald naar aanleiding van de gasprijs. Door een hogere gasprijs komt er minder subsidie binnen, er is dus ook alle reden om in onze gemeente te vrezen voor een (forse) stijging van de warmteprijs.”

Veel gemeenten hebben de warmtebedrijven in hun gemeente opgeroepen om de prijzen niet teveel te laten stijgen. ,,Onze fractie beseft dat het Warmtebedrijf Ede een volledig eigenstandig bedrijf is. Daarnaast zien we dat er veelvuldige samenwerking tussen het Warmtebedrijf en de gemeente Ede is. Gezien de gevolgen die een mogelijk forse stijging van de warmteprijs ook in Ede tot gevolg heeft en vragen wij of het college bereid is om de gevolgen te verkleinen.” Ook wordt gevraagd of het college bereid is om het Warmtebedrijf Ede op te roepen tot een extra uitgebreide onderbouwing van de kosten en inkomsten, zodat inwoners een eventuele stijging van de warmteprijs beter kunnen volgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie