Afbeelding
heliflight.nl

Raadsvragen over risico's van proefboringen naar aardwarmte

29 juli 2020 om 12:09 Politiek

EDE SGP Ede heeft raadsvragen gesteld over een risico-inventarisatie rondom proefboringen naar aardwarmte in de gemeente. De lokale aftakking van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil van het college weten op welke plekken in Ede geboord kan worden en welke schadelijke effecten mogelijk kunnen optreden. Daarnaast wil de partij geborgd zien dat de boringen door professionele onderneming worden uitgevoerd en dat de deze continu controleerbaar zijn.

Het ministerie van Economische Zaken heeft recent een opsporingsvergunning aan MPD Groen Energie verleend om op veertig vierkante kilometer proefboringen te verrichten, op drie verschillende locaties. Bij succesvolle boringen wil Warmte Bedrijf Ede de gewonnen warmte aansluiten op het Slim Groen Warmtenet in Ede.

Raadsleden van de SGP in Ede, Arnold Versteeg en Gerrit Flier: ,,Naast ontwikkelkansen voor geothermie zijn er ook risico’s verbonden aan het winnen van aardwarmte. Veel risico's bij het boren naar geothermie zijn vergelijkbaar met die in de olie- en gassector. Daarbij hebben we het bijvoorbeeld over risico’s als verontreiniging van het grondwater en kans op aardbevingen. Daarom pleiten wij voor een risico-inventarisatie, voordat de proefboringen gaan starten."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie