Donkere wolken boven Nergena.
Donkere wolken boven Nergena. Nando Eskes
Column

De Duurzame Vrije Markt van de VVD

21 juli 2020 om 16:30 Opinie

EDE Hou vol, raadslid van de ChristenUnie. Laat je ja, ja zijn, je nee, nee, en je neutrale houding, neutraal. Je werkgever heeft direct belang bij jouw stem. Dus toen besloot je niet te stemmen. Nu dreigt je werkgever te verliezen, de stemmen staken, en je strijkt de vaan. Je politieke belang weegt zwaarder dan het vermijden van een indruk van belangenverstrengeling.

Nando Eskes

Officieel is er niets mis met het meestemmen van dit raadslid. Ook al haalt zijn werkgever voordeel uit een positieve stemming. Toch, gevoelsmatig klopt het niet. Dat heeft het raadslid in eerste instantie goed aangevoeld. Hou vast, dat gevoel!

E²DEN Problematisch is nu dat zijn besluit beslissend is, en dus is er veel druk. Maar we moeten een stapje terug. Ik verwacht iets als een Eerste Edese Duurzame Energie Nota (E²DEN). Een plan dat infrastructurele richting geeft aan nieuwe energievormen. Nu heeft Ede alleen maar een soort duurzaam plan met doelstellingen. Daar komen brokken van.

BROK 1 Ede heeft drie biomassacentrales. Duurzaam volgens de theorie en de wethouder, vies in de praktijk. Brok 1. Datzelfde bedrijf gaat nu met water spelen. Maar geothermie is niet vrij van risico’s. We hebben in Ede mooi, zuiver grondwater waar we van drinken. Wordt dit het tweede brokje? Van het betreffende bedrijf heb ik alvast geen hoge pet op. In tegenstelling tot de gemeente Ede, die zit vast in de broekzak van MPD ‘Groene’ Energie.

BROK 3 Het is mij een raadsel waarom groene partijen (GroenLinks, ChristenUnie) het zonneveld Nergena graag zien blinken. Het zet geen zoden aan de dijk, maar spit wel zoden om. Ede groeit, we moeten zuinig zijn op onze groene en weidse omgeving, daar is vraag naar. Volgens Bob de Bouwer moeten we in Ede veel huizen timmeren. Wat gaan we doen? Zonnepanelen in weilanden neerleggen voor de groene kaboutertjes? Pak een braakliggend stuk industrieterrein.

BETROUWBAAR De VVD heeft het over bestuurlijke betrouwbaarheid en doelen halen. Zonder infrastructureel plan kan iedere wakkere ondernemer iets bedenken en subsidie aanvragen. Elke ‘duurzame’ aanvraag krijgt dan een kwispel. Het resultaat: een windmolentje hier, een zonneveldje daar, een boortorentje ginter. Ede heeft een lijstje doelstellingen, in te vullen door de vrije markt.

Ik snap de VVD wel. Een mooie, nieuwe markt zonder beperkingen, met een groen schaamlapje.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie