Afbeelding
Henny Jansen

Fontein in Proosdijvijver niet meer repareerbaar

Politiek

EDE De fontein in de Proosdijvijver is defect en na een halve eeuw niet meer te repareren. ,,Het voornemen is de fontein te vervangen. Daarbij is het echter van belang te onderzoeken hoe het huidige energieverbruik kan worden teruggedrongen. Ook wordt onderzocht hoe de vervanging op duurzame wijze kan worden ingevuld”, antwoordt het college op schriftelijke vragen van raadslid Henk Righolt (GemeenteBelangen). Het is nog niet bekend wat de kosten van vervanging zijn.

Righolt had aangegeven dat het gerestaureerde Proosdijpark ,,heerlijk is om te vertoeven, met een prachtige vijver waar de hengelsportvereniging Voor Ons Plezier haar thuisbasis heeft.” De gegraven vijver, in de volksmond de Victoria Vesta vijver, dateert uit 1971 en is ,,een begrip in Ede.”

De onderhoudskosten bedroegen vorig jaar 6.400 euro. Het gaat om energie, loonkosten en uitbesteding van onderhoud. Gebruik en onderhoud van de fontein valt niet onder cultureel erfgoed. Volgens het college is de functie van de fontein niet beschreven, maar mag het duidelijk zijn dat zij een rol speelt in de beleving van de Edese bevolking. ,,De fontein spuit al een halve eeuw in de grootste vijver van Ede en is daarmee voor een groot deel van de bevolking inmiddels beeldbepalend geworden in de omgeving van het Proosdijpark.” De fontein draagt overigens niet bij aan een betere waterkwaliteit en moet uit tijdens calamiteiten die betrekking hebben op de waterkwaliteit.

advertentie
advertentie