,,Het maakt lawaai, het stinkt en het is een zwaar en uiterst log apparaat.''
,,Het maakt lawaai, het stinkt en het is een zwaar en uiterst log apparaat.'' Archieffoto gemeente Ede
Column

'De meest stompzinnige uitvinding ooit'

14 juli 2020 om 14:19 Opinie

EDE Bij ons thuis zijn geen tegelwijsheden aan de muur te vinden, maar mocht mijn echtgenote nog eens een zelfbedachte spreuk inlijsten, dan denk ik wel te weten voor welke zij dan gaat kiezen. Hier komt ‘ie: 'De meest stompzinnige uitvinding ooit gedaan is de bladblazer!' U leest wat een wijsheid er in haar schuilt. Alleen denken hele volksstammen, vrijwel altijd van het mannelijke soort, daar geheel anders over. Maar laten we nu eens wat preciezer kijken naar waar we hier mee te maken hebben.

Jolmer Winkel

HET maakt lawaai. Niet zo’n beetje, maar echt in de buitencategorie pokkeherrie. Goed functionerende gehoorbescherming is een must. HET stinkt. De uitlaat bevindt zich dicht bij de gebruiker en bij geringe wind staat deze midden in uiterst schadelijke benzinedampen. Onze auto’s worden al jaren op uitstoot (af)gekeurd, maar hier mogen de uitlaatgassen onbelemmerd in het milieu worden geslingerd. Verder is HET een zwaar en uiterst log apparaat.

TERREUR En dit allemaal met welk doel? Nou, omdat blijkbaar afgevallen bladeren ons het zicht belemmeren op de ondergrond waar ze op liggen, in de meeste gevallen een ordinaire grasmat. Dat blijkt dus bij bepaalde mensen irritatie en onrust op te leveren, waarbij het aanwenden van heuse lawaai- en stankterreur helaas niet wordt geschuwd.

Terwijl al die bladeren daar slechts functioneel liggen te wachten in een proces van afbraak en verrotting om daarna een essentiële bijdrage aan de kringloop te leveren. Maar het lot van die bladeren is blijkbaar zoals de Engelsen het zo mooi verwoorden: ‘Their only crime was being at the wrong place at the wrong time’.  

VOOR EN TEGEN Mijn hart sprong daarom op van vreugde toen ik hoorde dat binnen de Edese gemeenteraad een motie in stemming werd gebracht om het gebruik van zo’n onding tot het verleden te laten behoren.

Dus werknemers van de gemeente Ede, of die worden ingehuurd, gaan eindelijk van dit ‘drama der techniek’ verlost worden. Dat wordt een ‘unaniempje’, dacht ik nog in mijn kinderlijke onschuld. ,,39 voor en 0 tegen…, de motie is hierbij aangenomen'', hoorde ik burgemeester Verhulst al euforisch mededelen. Maar nee hoor. Er bleken slechts twaalf raadsleden voor te zijn en 27 (!) tegen. Blijkbaar stonden die laatsten niet vooraan toen er wijsheid werd rondgestrooid (en dat zonder enige blaaskracht natuurlijk). 

PLUMPUDDING Mijn vertrouwen in de lokale politiek zakte dan ook als een plumpudding in elkaar. Achteraf had ik graag bij de tegenstemmers van te voren hun fractievergaderingen willen bezoeken. Dit om dan één van de leden zo’n bladblazer om te hangen en de vergaderruimte voor slechts enkele minuten met de ‘geneugten’ van het ding te vullen. Ik weet zeker dat deze stemming dan niet zo bedroevend was geëindigd. Ik steek hierbij dan ook een dikke duim op richting de twaalf die echt inzicht in deze zaak hebben getoond.

LINKERKANT Dat waren dus de ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en D66. Mogen we hieruit concluderen dat de ultieme wijsheid in deze materie slechts te vinden is aan de linkerkant van het politieke spectrum? Het lijkt er wel verdacht veel op. In ieder geval is mijn advies voor de volgende gemeenteraadverkiezing om dit alles als lakmoesproef te gebruiken. Laat ik dus maar geen blad voor de mond nemen: vergeet dan alle stemwijzers en onthoud gewoon die stompzinnige uitslag en de vier fracties die zich niet omver lieten blazen!

Alleen als we dan op deze manier massaal in actie komen, komt er zeker een college die de definitieve strijd aangaat met de meest stompzinnige uitvinding ooit gedaan. Tot die tot tijd jam(mer) ik maar door om alle akkoorden van de stompzinnige blues, ook wel bekend onder de naam ‘Bladblazerstreurmars’, geheel onder de knie te krijgen. Daar steek ik nu liever energie in dan in die absolute droeftoeters daar op de Bergstraat. Dus voorlopig maar even helemaal geen lokale politiek meer…

Jolmer Winkel is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie