De markt bij Buurtpark Maandereng werd vorig jaar traditiegetrouw drukbezocht.
De markt bij Buurtpark Maandereng werd vorig jaar traditiegetrouw drukbezocht. BDUmedia

Dit is het programma voor Koningsdag 2024 in de gemeente Ede

11 april 2024 om 16:30 Evenementen

EDE De oranje feestkleding en de rood-wit-blauwe vlaggen met oranje wimpel kunnen alweer bijna uit de kast worden getrokken. Op zaterdag 27 april 2024 viert koning Willem-Alexander zijn 57e verjaardag en de gemeente Ede viert mee met tal van activiteiten. 

Hieronder staat een overzicht van de Koningsdagfestiviteiten in 2024. De dorpen van de gemeente Ede zijn gerangschikt op alfabetische volgorde.

Dit artikel zal in aanloop naar Koningsdag worden aangevuld. Mis je nog iets? Tip de redactie via ede.stad@bdu.nl.

BENNEKOM

Het team achter de Koningsdagfestiviteiten in Bennekom belooft dit jaar weer ,,een bruisend programma voor jong en oud met een muziek, markten en meer.”

De dag start al om 09.05 uur met een openingsceremonie. Aansluitend is er een kinderfietsenoptocht onder begeleiding van OBK en een oldtimerrit. Bij de Oude Kerk zijn vanaf 10.00 uur diverse optredens, vanaf 11.00 uur (tot 17.00 uur) strijkt de Koningsmarkt neer in de Dorpsstraat. Nieuw dit jaar is de ZolderSale: een rommelmarkt door en voor volwassenen 

Vanaf 13.00 uur kan de jeugd (4 tot 14 jaar) traditiegetrouw hun (tweedehands)spulletjes uitstallen op de kleedjesmarkt. Deze vindt dit jaar plaats op het marktplein.

De oranje feestdag is afgelopen om 18.00 uur. Bekijk het volledige programma hier.

EDE

De traditionele kleedjesmarkt in het centrum van Ede heeft dit jaar een andere opzet, meldt de organisatie. Kleedjes zijn toegestaan op: de Boogstraat (het breedste gedeelte), Grotestraat vanaf Kippie en Hema richting de Molenstraat, de Torenstraat, het Marktplein, het Oude Kerkplein op de verhoging (terrassen en straat vrijhouden bij de winkels), de Achterdoelen en dan weer richting de Boogstraat. 

‘s Middags kunnen bezoekers aan het centrum volgens het Comité Nationale Feestdagen Ede onder meer genieten van ,,culinaire heerlijkheden”, een dj die muziek draait en een draaimolen op het Oude Kerkplein. Meer informatie en richtlijnen voor de kleedjesmarkt zijn te vinden op de website van de organisatie.

Verder presenteert Showband Irene in en rond de Grotestraat haar nieuwe uniform en nieuwe repertoire. Kijk hier voor meer informatie.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


De traditionele kleedjesmarkt in het centrum van Ede heeft dit jaar een andere opzet - Comité Nationale Feestdagen Ede

Het Museumplein kleurt dit jaar ook oranje. Café De Compaen en de Harvest slaan de handen ineen om hier een groot Koningsdagfeest neer te zetten voor jong en oud, inclusief podium en artiesten. Het programma op het podium gaat om 15.00 uur van start. Lees hier meer

Ook de altijd drukbezochte Koningsdagmarkt in Buurtpark Maandereng staat weer op het programma. De kaartverkoop hiervoor sluit vrijdag 12 april. De organisatie meldt dat er alleen nog grondplaatsen beschikbaar zijn. 

In de wijk Rietkampen wordt van 08.00 tot 12.30 uur de kleedjesmarkt gehouden op het parkeerterrein bij sporthal ‘t Riet. Deelnemende kinderen mogen vanaf 07.00 uur hun plek opbouwen. Kijk hier voor meer informatie.

Bij Wijkcentrum de Velder in Veldhuizen kunnen Edenaren ook langs een kleedjesmarkt struinen, inclusief onder meer een springkussen en een talentenjacht voor kinderen. Meer informatie is hier te vinden

Op het Grote Houtplein en het schoolplein van de Vuursteen in de wijk Kernhem wordt Koningsdag ook uitbundig gevierd. Van 10.00 tot 14.00 uur is er volgens de initiatiefnemers genoeg te beleven met onder meer een kleedjesmarkt, spelletjes, een stormbaan en ,,veel lekkers”.

In de wijk Enka wordt een heuse ‘koningsochtend’ verzorgd. ,,Die wordt nog groter dan vorig jaar, met naast de kleedjesmarkt ook Oud Hollandse Spelen, een springkussen en nog meer kinderactiviteiten”, belooft de organisatie. Het evenement is van 9.00 tot 12.00 uur voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats op het plein voor en naast de Proefzaak, het schoolplein en de gymzaal, en het kantinegebouw. Meer informatie is hier te vinden.  

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Koningsdag 2023 in het centrum van Ede. - Theo Beumer

EDERVEEN

Het Oranje Comité Ederveen heeft ook genoeg feestelijks in petto, in samenwerking met Advendo ‘57. Feestgangers kunnen zich om 09.30 uur al verzamelen op het marktplein. Wie verkleed is, maakt kans op een prijs. Daarna vangt om 10.00 uur een rondgang door het dorp aan, onder begeleiding van muziekvereniging Irene Ederveen. 

Wie zin heeft in een sportieve activiteit, kan vanaf 13.00 uur starten met een wandel- of fietsroute. De fietstocht is zo’n 30 kilometer en de wandeltocht zo’n 5 kilometer lang. Het startpunt is op het marktplein. Deelnemers krijgen onderweg wat te drinken en te eten. De kosten bedragen 2.50 euro per persoon. Aanmelden kan hier

Rondom het terrein van Advendo ‘57 starten om 14.00 uur activiteiten voor jong en oud. Op het veld zullen diverse luchtkussens worden geplaatst. Daarnaast komen er voor de kleintjes een ballonnenartiest, knutseltafel en een skelterbaan. ,,Naast de gezelligheid en sportiviteit gedurende de dag zijn er bij de verloting op het terrein leuke prijzen te winnen”, laat de organisatie verder weten.

Bekijk het volledige programma hier.

LUNTEREN

Lunteranen kunnen op Koningsdag een bezoek brengen aan het Nieuwe Erf en de Dorpsstraat voor allerlei festiviteiten voor jong en oud. Zo is er een kleedjesmarkt voor kinderen en een traditionele Oranjemarkt. Blijf op de hoogte van het programma in Lunteren via de Facebookpagina van het Oranje Comité.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Koningsdag 2023 in Wekerom - Gerwin van Luttikhuizen

OTTERLO

Koningsdag in Otterlo wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. ,,Met een bomvol, maar gezellig en leuk programma belooft het een feestelijke dag te worden”, aldus de organisatie.

Om 10.00 uur wordt gestart met het traditionele vlaghijsen. Muziekvereniging OBK zal aansluitend een concert geven. Vanaf 14.00 uur start het Koningsdagfestival. Er is livemuziek, een Hollandse bar en de avond wordt ingeluid door DJ Kicken. Voor de kinderen is er de hele dag door van alles te doen, van knutselen tot attracties. De avond wordt afgesloten met een filmavond bij De Sero.

Het volledige programma is hier te vinden.

HARSKAMP

Stichting Harskamp Leeft verzorgt dit jaar weer de Koningsdagactiviteiten in Harskamp. De festiviteiten starten de avond ervoor al met een feest. Op zaterdag 27 april is er traditiegetrouw om 09.00 uur een vlaggenparade onder begeleiding van onder meer Harskamps belang en muziekvereniging Excelsior. Daarnaast is er bij voldoende aanmeldingen een kinderkleedjesmarkt en is er divers ander vertier. 

Bekijk het programma hier.

WEKEROM

Het thema ‘Goud van Oud!’ staat dit jaar centraal bij de Koningsdagfestiviteiten in Wekerom. Om 12.00 uur gaat de optocht bij Kulturhus Wekerom van start; opstellen is mogelijk vanaf 11.30 uur. Verder is er een zeskamp voor de jeugd en is er volleybaltoernooi voor 16-plussers. De dag wordt afgesloten met een prijsuitreiking om 18.00 uur. 

Lees hier meer over het programma.


Mail de redactie
Meld een correctie

Elyse van den Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie