Afbeelding
Freek Wolff

Programma intocht Sinterklaas in Ede centrum op 18 november 2023

17 november 2023 om 14:00 Evenementen Tips van de redactie

EDE Sinterklaas zet dit jaar op zaterdag 18 november voor het eerst voet op Edese bodem. De intocht van de goedheiligman is die middag op het Museumplein in het centrum van Ede.

De landelijke intocht van de Sint en zijn gevolg is dit jaar in Gorinchem. Honderden kinderen staan daar waarschijnlijk op Sinterklaas te wachten om hem een warm onthaal in Nederland te geven. Direct na het ontvangst breekt voor de Sint een drukke tijd aan met intochten verspreid door het hele land.

INTOCHT SINTERKLAAS IN CENTRUM EDE

Zo reist hij dus al snel door naar het centrum van Ede. De intocht in Ede-centrum is op 18 november van 12.00 tot 15.00 uur. Op het Museumplein staak om 12.00 uur burgemeester René Verhulst en kinderburgemeester Lucie Tempelman klaar om samen met de kinderen en hun ouders Sinterklaas en zijn pieten verwelkomen. Daarbij wordt de Goedheiligman natuurlijk uitbundig toegezongen.

Hierna zal Sinterklaas met zijn pieten en de pietenband door het centrum van Ede wandelen om alle kinderen gedag te zeggen en natuurlijk pepernoten uit te delen. De pietjes met een groene ballon zullen glutenvrije pepernoten uitdelen. De route gaat vanaf het Museumplein, via het Maanderplein, Grotestraat, Torenstraat, Markt en Brouwerstraat naar Cultura. Aansluitend om 15.00 uur bezoekt Sinterklaas Cultura. Kinderen kunnen daar de Sint een handje geven en natuurlijk hun verlanglijstje of die mooie tekening. Het bezoek aan Cultura van 15.00 tot 15.30 uur is de afsluiting van de intocht.

STADSPOORT EN MAANDERENG

Bij winkelcentrum Stadspoort is de intocht op 25 november. Om 12.00 uur start het voorprogramma en de Pieten zorgen voor leuke dansjes, spelletjes en nog veel meer. De aankomst van Sinterklaas is om 13.00 uur waarbij hij welkom wordt geheten in winkelcentrum Stadspoort. Vanaf 13.15 uur kun je met Sinterklaas op de foto. Verder kunnen kinderen zich laten schminken. Tussen 14.00 en 15.00 uur maakt Sinterklaas met zijn Pietenband nog een rondgang door het hele winkelcentrum.

Op zaterdag 25 november is er ook een optocht door de wijk Maandereng tussen 12.00 en 13.00 uur.

WINKELCENTRUM BELLESTEIN

Ook bij winkelcentrum Bellestein in Veldhuizen wordt de Sint onthaald. Op zaterdag 25 november brengt Sinterklaas met zijn Pieten een bezoek aan het winkelcentrum. DJ Piet start al om 11.00 uur met zingen en springen waarna om 11.30 uur Sinterklaas wordt welkom geheten. Om 12.00 uur kunnen kinderen op de foto met de Sint en vanaf 12.30 uur brengt de Goedheiligman een bezoek aan de winkels. Dan start ook de etalage speurtocht. Sinterklaas vertrekt om 13.30 uur weer, de activiteiten stoppen om 15.00 uur.

GEEN INTOCHT IN EDE-ZUID

Er komt dit jaar geen intocht van Sinterklaas in Ede-Zuid. Dat heeft de organiserende sinterklaascommissie laten weten. De organisatie voert de pietendiscussie op als argument voor het einde van de intocht. De intocht werd in de jaren zeventig al georganiseerd door wijlen bloemist Gert van den Born, die met zijn zaak in de wijk actief was. Na enige jaren afwezigheid werd de intocht sinds 2007 weer georganiseerd.

LUNTEREN

Behalve in Ede wordt Sinterklaas ook in de dorpen van Ede verwelkomd. Zo is op 18 november om 14.00 uur de intocht in Lunteren, waarbij op het Nieuwe Erf vooraf inzingen is met Pippeling en Dingertje.

BENNEKOM

Ook in Bennekom is de intocht van Sinterklaas op 18 november. In een grote stoet rijdt hij, met zijn muzikale Pietenband, naar het podium voor de Oude Kerk. Alle Bennekomse kinderen staan daar met hun familie klaar om de Sint toe te zingen. Na afloop van het podiumprogramma wandelt de Goedheiligman naar de muziektent, waar kinderen met hem op de foto kunnen.

Vlak voor zijn verjaardag komen Sinterklaas en de Pieten nog een keer naar Bennekom. Op zaterdagmiddag 2 december kun je Sint zomaar tegenkomen in een van de winkels in het Bennekomse centrum. Uiteraard heeft het gezelschap ook dan weer uitgebreid aandacht en tijd voor de kinderen in Bennekom. 

WEKEROM

Sinterklaas en zijn Pieten komen op 18 november ook naar Wekerom. Kinderen kunnen (vooraf) hun fiets, step of skelter versieren en zich om 15.00 uur verzamelen bij het Kulturhus.

EDERVEEN

Ook in Ederveen komen Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar weer langs en wel op zaterdag 18 november. De festiviteiten beginnen om 13.30 uur op het marktplein. Daar wordt het publiek ontvangen voor een show en onder begeleiding van Muziekvereniging Irene gaat er een optocht door het dorp. Na afloop is er een prijsuitreiking.

OVERIGE DORPEN

Als er ook op andere plekken in de gemeente Ede intochten gehouden worden, zullen we dit bericht verder aanvullen als de exacte tijden en locaties bekend zijn.

MEER SINTERKLAAS IN EDE

Er zijn los van de intochten meer activiteiten in de gemeente Ede in het kader van Sinterklaas. Een overzicht:

Vrijdag 10 en zaterdag 11 november: Recycle Sint Ede. Kijk hier voor meer informatie.

Woensdag 22 november 16.00 uur
Sinterklaas in Cultura Lunteren

Cultura in Lunteren krijgt hoog bezoek! Niemand minder dan Sinterklaas en zijn vrolijke pieten komen langs. Dit is dé kans om Sinterklaas persoonlijk te ontmoeten, met hem op de foto te gaan, en samen heerlijke pepernoten te bakken. De toegang is helemaal gratis, maar je dient je wel van tevoren aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar lunteren@cultura-ede.nl. Wees er snel bij, want de plekken zijn beperkt. Kom langs en maak je klaar voor een onvergetelijke middag vol Sinterklaasplezier!

Cultura Lunteren, Dorpsstraat 29

22, 25, 29 november en 2 december
Pepernotenfeest bij Cultura Ede

Van 22 november tot 2 december kunnen kinderen elke woensdag en zaterdag naar het Pepernotenfeest in Cultura. De kinderen kunnen dansen met de Danspiet of zich verkleden als Piet, Sinterklaas of juist heel iemand anders. Ook is er een spannende Pepernotenspeurtocht en kan je heerlijke pepernoten versieren. Het is natuurlijk ook mogelijk om Sinterklaas te ontmoeten en met hem op de foto te gaan. Tot slot kunnen kinderen hun zelfgemaakte schoen zetten en op 5 december gevuld ophalen. Deelname kost 2,50 euro.

Cultura Ede, Molenstraat 45, Ede

Zondag 26 november 11.00-12.15 uur
Pathé Ede: In het theater - Sinterklaas en het snoepjesmysterie

Het lijkt een jaar zonder problemen te worden voor Sinterklaas en zijn Pieten. Alle cadeautjes zijn ingepakt, de mijter en het boek zijn niet gestolen en miljoenen snoepjes liggen klaar om uitgedeeld te worden. Tenminste... Wanneer Sinterklaas het versgebakken snoep wil voorproeven, lijkt tóch niet alles op rolletjes te lopen en is er reden tot grote paniek. De Snoepjespiet zelf is zich van geen kwaad bewust en richt zijn pijlen enkel op een carrière als grote superster. Wanneer het Sinterklaasfeest op losse schroeven komt te staan en de Pieten worden gedwongen tot samenwerken met bijzondere visite, komen er hulp en bekentenissen uit onverwachte hoek. Komt alles op tijd weer goed en kan het Sinterklaasfeest wel doorgaan? Ontdek het tijdens Sinterklaas en Het Snoepjesmysterie; een interactieve en spannende sinterklaasvoorstelling voor de hele familie, live op het podium van de bioscoop! Met Sinterklaas, zijn leukste Pieten, bijzondere visite, decor, veel muziek, humor en een fotomoment na afloop van de show. Uiteraard komt het bioscoopscherm goed van pas tijdens het redden van het feest… Duur 70 minuten Leeftijd vanaf 3 jaar

Pathé Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede. Tickets: https://www.pathe.nl/bioscoop/ede

Zondag 26 november 15.00-15.45 uur
Cultura: Oh, kom er eens kijken (3+) | Marianne van Houten

Een voorstelling zonder Sint en Piet, maar met bekende sinterklaasliedjes. Op humoristische en vrolijke wijze wordt er verteld en gezongen over de Sint; zijn kleding, een geheim verhaal over de Schimmel, zijn secretaresse, je schoen zetten en meer grappige anekdotes. En moeten wij geen cadeau inpakken voor de Sint? Híj is tenslotte jarig!! Een voorstelling vol interactie, verpakte educatie, mooie sinterklaasliedjes en zonder spanning voor Sint en Piet.  Na afloop zijn de kinderen van harte welkom voor een leuke gratis workshop, helemaal in thema van de voorstelling. En met een glaasje limo en wat lekkers.

Cultura, Molenstraat 45, 6711 AW Ede. Tickets: https://www.cultura-ede.nl/voorstellingen/oh-kom-er-eens-kijken-134454

Woensdag 29 november 15.00 uur
Pepernoten bakken bij Cultura Stadspoort

Kom heerlijke pepernoten bakken in Cultura Stadspoort! Zodra de pepernoten de oven in zijn geschoven schrijven we een mooi gedicht of kleuren we een toffe kleurplaat. Genoeg leuks dus! De toegang is gratis, maar je dient je wel van tevoren aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar stadspoort@cultura-ede.nl. Wees er snel bij, want de plekken zijn beperkt.

Cultura Stadspoort, Stadspoort 27 Ede

Woensdag 29 november 16.00 uur
Sinterklaas in Cultura Bennekom

Cultura Bennekom krijgt hoog bezoek! Niemand minder dan Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten komen langs. Dit is dé kans om Sinterklaas persoonlijk te ontmoeten, met hem op de foto te gaan, en samen heerlijke pepernoten te bakken. De toegang is helemaal gratis, maar je dient je wel van tevoren aan te melden. Dit kan door een mailtje te sturen naar bennekom@cultura-ede.nl. Wees er snel bij, want de plekken zijn beperkt. Kom langs en maak je klaar voor een onvergetelijke middag vol Sinterklaasplezier!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie