Het bestuur Comité Nationale Feestdagen Ede. Van links naar rechts: André Erken, Mike Rutjes, Jan Schenkel, Koen Slikker en Sylvia van den Top.
Het bestuur Comité Nationale Feestdagen Ede. Van links naar rechts: André Erken, Mike Rutjes, Jan Schenkel, Koen Slikker en Sylvia van den Top. Dick Martens

Comité nationale Feestdagen Ede presenteert haar nieuwe ‘Oranje-programma’: ‘Koningsdag Ede gaat een heel mooi feest worden!’

17 april 2024 om 11:00 Evenementen

EDE Nederland viert weer feest op zaterdag 27 april, Koningsdag. Dat is zeker ook in Ede Centrum het geval. Met dank aan het Comité Nationale Feestdagen Ede, dat er ook dit jaar weer voor heeft gezorgd dat ‘Ede’ kan genieten van een diversiteit aan activiteiten. Het stichtingsbestuur blikt in ‘hun clubhuis’, Grand Café De Verleiding, alvast vooruit.

De organisatie is al vanaf september vorig jaar bezig, vertelt secretaris Sylvia van den Top. ,,Dan schud ik de mannen wakker en weten zij direct dat het feest weer gaat beginnen.” ‘De mannen’ zijn: André Erken (voorzitter), Mike Rutjes (penningmeester) en de algemene leden Jan Schenkel en Koen Slikker. ,,Samen met onze vrijwilligers en de verkeersbegeleiders, die ook nodig zijn, gaan wij ervoor zorgen dat Koningsdag Ede een heel mooi feest gaat worden.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ook dit jaar is er op Koningsdag weer een kleedjesmarkt. - Comité Nationale Feestdagen Ede

KLEEDJESMARKT

Hoewel het draaiboek niet veel afwijkt van dat van vorige jaren, zijn er wel wal logistieke wijzigingen. Met name wat de immens populaire kleedjesmarkt betreft. ,,Dit jaar wordt ook het Marktplein vrijgehouden voor de kleedjesmarkt”, legt Sylvia uit. ,,Vanaf 7.00 uur kunnen de verkopers zelf een vrij plekje zoeken in de Achterdoelen, het breedste gedeelte van de Boogstraat, de Grotestraat vanaf Kippie en de Hema richting de Molenstraat, de Torenstraat en op de verhoging van het Oude Kerkplein. De enige restrictie is, dat daarbij de doorgang en de toegang tot de winkels ruim vrijgelaten dient te worden. Er zal van de organisatie ook een afvaardiging aanwezig zijn, die samen met onze gewaardeerde vrijwilligers van Scouting Tarcisius Ede eventueel hulp kan bieden bij het vinden van de juiste plekken.”

FOOD- EN MUZIEKPLEIN

Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer in het Edese centrum. Vanaf 12.00 uur is er van alles te doen, te beleven en te nuttigen op het zogenaamde Food- en Muziekplein. Mike Rutjes: ,,Op het Oude Kerkplein staan diverse foodstands. Zo is Willy’s 2 Go er weer met lekkere saté en De 4 Zussen hebben broodjes hamburger en braadworst. Ngo en Chez Valé zijn dit jaar de nieuwkomers. Ngo zal zijn Vietnamese loempia’s verkopen en bij Chez Valé kan je de Afrikaanse keuken proeven. Ook voor een heus dessert kan je terecht, want Puro is er met zijn ijskar. Ondertussen zal dj Silver Wave heerlijke muziek draaien. Je kunt er tijdens je hapje en je drankje lekker naar luisteren, maar ik sluit zeker niet uit dat de voetjes van de vloer gaan en de heupen bewegen. Het zal lastig zijn om stil te zitten.” 

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


Comité Nationale Feestdagen Ede

ENTERTAINMENT

Als je door het dorp loopt kan je ook nog aangenaam verrast worden door entertainment op straat. ,,Onder meer door het kleurrijke trio Toos, Roos en Coos”, aldus Koen Slikker. ,,Ik weet zeker, dat je helemaal opvrolijkt door hun zang. Voor de kinderen is Clown Diedeledo er weer, zij maakt geweldige creaties met haar ballonnen.” Ook kunnen de kinderen weer fijn op de draaimolen naast de suikerspin kraam. 

En natuurlijk ontbreekt de muziek niet. ,,Jan is van de muziek”, lacht Sylvia. ,,Daar weet hij alles van.” Jan veert direct op, om vervolgens te melden dat de Tina Turner Tributeband is gecontracteerd. ,,Zij verzorgen tweemaal een spetterend optreden.” Het Nationaal Comité Feestdagen heeft ook dit jaar alles uit de kast gehaald voor weer een fantastisch programma voor jong en oud. ,,Ik zou dan ook heel Ede willen oproepen: ‘kom naar Ede centrum voor een ouderwets gezellige Koningsdag 2024! Scoor de beste koopjes op de kleedjesmarkt en geniet van een dag vol plezier en vertier”, jubelt André Erken enthousiast. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Toos, Coos en Roos en Clown Diedeledo zorgen ook dit jaar weer voor veel vertier. - Willem Polman

BRUISENDE KONINGSDAG

Erken is al vijftien jaar als voorzitter actief. Hij wil vooruitlopend op Koningsdag en ook op Bevrijdingsdag (zondag 5 mei, van 12.30 tot 16.30 uur), wanneer er op het Marktplein weer een groot kinderspektakel met negen verschillende attracties zal zijn, van de gelegenheid gebruik maken om ‘Ede’ nu alvast toe te spreken. ,,Wij als Comité Nationale Feestdagen Ede hopen dat alle bezoekers samen met ons een bruisende en gezellige Konings- en Bevrijdingsdag komen vieren. Ook wil ik alle medewerkers en vrijwilligers alvast bedanken voor hun enorme inzet.”

Een eerste antwoord wordt direct al gegeven. ,,We doen het graag hoor!”, glundert Sylvia. ,,We zijn een hechte en gezellige club, die elkaar aanvult waar het kan en corrigeert waar dat moet. Maar altijd in goede harmonie.” Die mooie woorden staan borg voor gezellige en goed georganiseerde ‘Oranje-feesten’. Toch doet de voorzitter nog snel even een oproep. ,,We kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken. Het is dankbaar werk, dat je voor Ede kan en mag doen.”

Kijk voor meer informatie over Koningsdag in Ede centrum online op oranjefeestenede.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Comité Nationale Feestdagen Ede. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie