Lever: ,,In Ederveen kan de oude boerderij De Nap uit 1697 worden bekeken.
Lever: ,,In Ederveen kan de oude boerderij De Nap uit 1697 worden bekeken." Bert Lever

Ede past thema Monumentendag aan

12 september 2019 om 06:32 Evenementen

EDE Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september is het landelijk thema 'Plekken van plezier'. In Ede zijn weinig monumenten die zo geduid kunnen worden. Het Edese thema 'Ontspanning' biedt, door het in de tijd veranderen van het gebruik van gebouwen, ruimere mogelijkheden. ,,Het thema hebben we wat aangepast naar wat hier in de gemeente Ede mogelijk is", zegt Wim Bruijnes van de werkgroep Monumenten van de Vereniging Oud Ede.

Jan de Boer

Met wat creativiteit kan je het thema in de ogen van Bruijnes wel wat ombuigen. ,,De Oude Kerk in het centrum trekken we er toch bij, omdat dat het oudste monument is in de gemeente. Rond het jaar 1.400 komt de kerk al in de annalen voor. Ook omdat de toren dit jaar tijdens Open Monumentendag voor de eerste keer is opengesteld. Als dat lukt, zet je het thema natuurlijk een beetje aan de kant. Dat was niet zo moeilijk. Om 13.30 en 15.00 uur zijn er rondleidingen."

NOORDERKERK Buitenzorg en de Noorderkerk doen ook mee. ,,De Noorderkerk heeft door de komst van de Edesche Concertzaal een veranderende functie gekregen en past daarom in een keer in het thema. Dat geldt ook voor Buitenzorg, dat een aantal functies heeft gehad. Het is natuurlijk ook een oud pand, mensen komen er wel. Maar ze kijken daar bijvoorbeeld door de verhalen van Buitenzorg in de oorlog en de horecahistorie vanaf 1895 tot heden tijdens Open Monumentendag met andere ogen naar."

In de Noorderkerk zijn ook orgelbespelingen, terwijl het Kleinkoor Beatus in de Oude Kerk om 11.00 uur een optreden verzorgt. Bij Doesburgermolen, die is opengesteld tussen 11.00 en 16.00 uur, wordt rondom de molen een oogstfeest gehouden. Op de markt kunnen daar streekproducten worden gekocht. Daarnaast worden er demonstraties gegeven van historische (landbouw)werktuigen en oude werktuigen. De Keetmolen en de Concordiamolen zijn ook in werking en tussen 10.00 en 16.00 uur open voor bezichtiging.

BENNEKOM In Bennekom zijn er activiteiten rondom het voormalige kasteel Harslo. Bij het poortgebouw van het vroegere kasteel, nu een boerderij, staat een informatiestand. In de oude schaapskooi is een tentoonstelling ingericht en er zijn lezingen over het kasteel. ,,In het veld zal worden uitgezet waar het kasteel gestaan heeft. De gebouwen die er nog wel zijn en deels monument zijn, worden erbij betrokken. Het recreatieve element zal gestalte krijgen in de vorm van Oud-Hollandse spelen."

LUNTEREN In Lunteren zijn er activiteiten in het Museum Lunteren, in Partycentrum Floor aan de Dorpsstraat en bij de uitkijktoren aan de Boslaan. ,,Op zondag is er bij de Koepel een concert."

EDERVEEN Eén van de monumenten die dit jaar in Ederveen bekeken kan worden, is de oude boerderij De Nap uit 1697. De boerderij verkeert nog in oorspronkelijke staat. ,,Juist nu voordat de boerderij wordt verbouwd als woning en nog niet bewoond wordt, kan je daar nog een keer binnen kijken."

OTTERLO Bij het gemeentelijk monument De Houtkamp in Otterlo zijn om 11.00 uur en om 14.00 uur rondleidingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie