Afbeelding
Ted Walker
Column

Nieuwe wereld

28 augustus 2019 om 19:16 Lokaal/Column

Een boek over hoe het was in Amerika voordat Columbus er voet aan wal zette, brengt mij in deze column bij onze eigen Veluwe.

In dat boek van Charles Mann dat heel mooi '1491' heet, wordt beschreven dat die 'nieuwe wereld' zoals Amerika toen genoemd werd, helemaal niet zo nieuw was, zelfs ouder dan Europa. Natuurlijk kennen we de Inca steden in Peru en de Aztekenstad Teotihuacan in Mexico waar zo'n 2500 jaar geleden meer dan 100.000 mensen woonden. Volgens Mann liggen onder het Amazoneregenwoud ook steden en was dat zelfs in cultuur gebracht, grote delen bewust aangeplant voor voedsel. En ook de prairies van Noord-Amerika zijn kaalslag van de kolonisten uit de 'oude wereld' geweest. De indianen die daar voor Columbus leefden hadden ook steden, tempels en landbouw. U zult zeggen dat wist ik al, of niet. Maar zeker vraagt u zich af: wat heeft dat met Ede te maken.

Liep Columbus of de conquistador Pizarro soms rond bij Otterlo? Dat durf ik niet te beweren, maar wel dat de Veluwe nu wordt gezien als een landstreek met bossen, heide, schapen en zandverstuivingen en wat dorpen, alsof dat altijd zo geweest is.

Ruim voor de Azteken en Inca's waren er grote nederzettingen op de Veluwe. Steden durf ik niet te zeggen, want Mann kreeg ook nogal wat over zich heen met zijn steden onder het regenwoud van de Amazone. We weten dat uit opgravingen van boerderijen, aardewerk en vooral door de aanwezigheid van grafheuvels, daar zijn er honderden van op de Veluwe en dat suggereert een cultuur met begraven. Kenmerkend voor grotere ontwikkelde gemeenschappen. In de Randstad kon je toen niet wonen, want die bestond grotendeels uit water. Eigenlijk worden wij nu door Randstedelingen gezien als een te ontdekken nieuwe wereld waar men graag wil wonen. Maar wij zijn dus net als in het boek 1491 die oude wereld. Ik sluit maar even nuchter af. Ik vertelde dit aan iemand. De reactie: 'wat heb je er aan.' U mag ermee doen wat u wilt.

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie