Afbeelding
Ted Walker

Landmachtdagen voortaan niet meer alleen in Ede

1 april 2020 om 17:00 Evenementen

EDE Het ziet er niet naar uit dat Defensie oren heeft naar het idee om de Landmachtdagen als vast evenement in Ede te laten plaatsvinden. De raad nam vorig jaar juli een motie aan van deze strekking. Wel is het mogelijk dat Ede één van de gemeenten is waar volgend jaar Landmachtdagen worden gehouden. Dat liet burgemeester René Verhulst eind vorig jaar weten.

Gerard van Wijk

Tijdens de Landmachtdagen kunnen belangstellenden kennis maken met de militairen en hun werk. ,,Dan kunnen burgers meekijken met oefeningen om erachter te komen wat eenheden van de landmacht zoal moeten kunnen."

VOLKEL De Landmachtdagen werden tot nu toe eens in de twee of drie jaar gehouden. Vanaf vorig jaar zijn deze dagen anders van opzet dan voorheen. In 2019 vertoonde de landmacht zich niet op één plek, maar in verschillende steden. Dat waren Almere, Venlo, Volkel en Dordrecht.

In het bestuursakkoord heeft het college de ambitie uitgesproken om naast de Airborne herdenking een jaarlijks of tweejaarlijks evenement met landelijke uitstraling te organiseren. De Landmachtdagen lijkt voor de hand liggend, gezien het militaire verleden van Ede. Er zijn meerdere contacten met het ministerie van Defensie geweest en de conclusie is dat Defensie op dit moment geen harde toezeggingen wil doen om de Landmachtdagen vast in Ede te laten plaatsvinden. Behalve de capaciteit speelt dus ook dat Defensie de Landmachtdagen op een andere manier wil organiseren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie