Deze beelden zullen we dit jaar niet zien. Maar de gemeente heeft wel een alternatief programma bedacht.
Deze beelden zullen we dit jaar niet zien. Maar de gemeente heeft wel een alternatief programma bedacht. Gerwin van Luttikhuizen

Aangepast programma voor Airborne in Ede

18 augustus 2020 om 13:52 Evenementen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Waar vorig jaar met een speciaal en uitgebreid programma stilgestaan werd bij de 75e herdenking van Operatie Market Garden, wordt de herdenking dit jaar vanwege de coronapandemie op een ingetogen manier gehouden. De gemeente Ede heeft dinsdag het alternatieve programma van de Airborne herdenking gepresenteerd. 

De luchtlandingen en het publieksevenement gaan niet door. De herdenking vindt kleinschalig en in aangepaste vorm plaats en is alleen op uitnodiging. Ook kunnen de Poolse en Britse veteranen en nabestaanden dit jaar niet aanwezig zijn bij het evenement. ,,Herdenken doen we dit jaar op afstand, maar wel met elkaar onder het motto: samen herdenken we thuis”, schrijft de gemeente in een persbericht. ,,Ondanks de beperkingen is er een divers programma samengesteld, waardoor we op allerlei manieren stil kunnen staan bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid zijn.”

LIVE-UITZENDING Via de socialemediakanalen van de gemeente en Omroep Gelderland is de herdenking live te volgen. Daarnaast staan er op het Museumplein en het Raadhuisplein van maandag 14 tot zaterdag 19 september led-schermen. 

Hoewel de veteranen dit jaar niet aanwezig zijn bij de herdenking, worden ze niet vergeten. Alle Market Gardenveteranen krijgen in september een speciale boodschap van de burgemeesters van de Airborne-gemeenten. ,,Dat is onze manier om hen erbij te betrekken, zo zijn ze er toch een beetje bij. Ik hoop ze volgend jaar weer te kunnen ontmoeten”, aldus de Edese burgemeester René Verhulst. 

INDIVIDUELE VERHALEN De gemeente wil zich dit jaar richten op de individuele verhalen van veteranen van toen en nu. Bijvoorbeeld dat van brigadegeneraal John Hackett en dat van een Lunteraan die ingedeeld was bij de Britse Airbornetroepen. Deze verhalen worden op verschillende plekken gedeeld, zoals bij verschillende buitenexposities en op de Facebookpagina van de gemeente Ede.

EXPOSITIES Op de Ginkelse Heide is momenteel de buitenexpositie ‘Missies van toen en nu’ te zien. In deze expositie wordt het verhaal van generaal John Hackett en Operatie Market Garden naast dat van korporaal der eerste klasse Mert Oygur en de missies van zijn 11 Luchtmobiele Brigade geplaatst. Naast het verhaal staan er tientallen historische en recente foto’s op de Ginkelse Heide. De expositie is vanaf september ook te zien in het centrum van Ede en in Pathé Ede. 

Ook in de natuurtuin van Natuurcentrum Veluwe wordt stilgestaan bij de luchtlandingen en de herdenking. Daar staat een expositie van meer dan twintig werken van kunstenaar Salman Ezzammoury met het thema ‘Vrijheid: vieren, herdenken en doorgeven’. Ezzammoury heeft daarbij inspiratie gehaald uit een citaat van Mahatma Ghandi,,Vrijheid is niet de moeite waard als het niet de vrijheid geeft om te dwalen”. 

‘Herdenken in Vrijheid’ is daarnaast het thema van de Airborne-expositie in de Stingerbol. Zo’n vijftien ervaren kunstenaars, onder wie enkele kunstenaars van het Platform Edese Kunstenaars (PEK) laten hun werk zien.  

FILMWEEK Tijdens de Airborne-filmweek van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 september vertoont Pathé Ede verschillende films over de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden. Alle vier de filmavonden zijn gratis te bezoeken. Begin september is het mogelijk om kaarten te reserveren.

VLAG Om de helden van toen massaal vanuit huis te kunnen eren, is de speciale Airborne Ede-vlag tijdelijk met korting verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten in de gemeente en via airborneherdenking.nl. ,,De Airborne-vlag kost 10 euro. Ik hoop er straks natuurlijk heel veel te zien wapperen”, zegt burgemeester Verhulst. 

Informatie over de verkooppunten van de Airborne Ede-vlag en de rest van het programma is te vinden op ede.nl/airborne

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie