Parklaan, Generaal Hackettlaan, Ede, Gemeente Ede
Parklaan, Generaal Hackettlaan, Ede, Gemeente Ede Gemeente Ede

Naam noordelijk deel Parklaan in Ede onthuld

5 mei 2020 om 14:00 Verkeer en vervoer

EDE Het noordelijk deel van de Parklaan krijgt de naam Generaal Hackettlaan. Dat meldt de gemeente Ede dinsdagmiddag. De naam is een eerbetoon aan de Britse generaal John Winthrop Hackett.

Hackett werd geboren op 5 november 1910 in het Australische Perth. In 1944 landde de generaal als commandant van de Britse 4e Parachutistenbrigade op de Ginkelse Heide. Na de slag om Arnhem raakte Hackett zwaar gewond. 

VERZETSSTRIJDERS Vervolgens moest hij een zware operatie in het Arnhemse St. Elizabeth Gasthuis ondergaan, waarna hij met hulp van de verzetsstrijders Piet van Arnhem en Blue Johnny wist te ontsnappen. Hackett dook daarna onder in het huis van de gezusters De Nooij in hartje Ede, op de Torenstraat 5. 

EREBURGER Eind januari 1945 werd Hackett via een ontsnappingsroute per fiets naar de Biesbosch gebracht, aan de geallieerde zijde van de Merwede. De Britse generaal werd benoemd tot ereburger van Ede en overleed in 1997. 

MOOIE GELEGENHEID Bij zijn overlijden maakte de gemeente Ede al bekend dat zij bij een passende gelegenheid een plein of straat wilde vernoemen naar generaal Hackett. De aanleg van het noordelijk deel van de Parklaan, die begint op de locatie waar de bevrijders Ede binnenreden, is een mooie gelegenheid, aldus de gemeente. 

De aanleg van het noordelijk deel van de Parklaan is gepland voor medio 2021/medio 2022. Als de weg klaar is, worden de straatnaamborden geplaatst.

Parklaan, Generaal Hackettlaan, Ede, Gemeente Ede
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie