Afbeelding
Ted Walker Fotografie

Airborne herdenking Ede gaat door met aangepast programma

18 augustus 2021 om 13:00 Evenementen

EDE De Airborne luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide in Ede gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Burgemeester René Verhulst: ,,De geschiedenis van de Airborne luchtlandingen hoort bij ons, bij Ede. Het belang om te herdenken is groot. We moeten de geschiedenis van de jonge para’s die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen.” 

Vanwege de coronapandemie is er een versoberd programma. Er mag op zaterdag 18 september beperkt publiek aanwezig zijn op en om de Ginkelse Heide. De gemeente gaat uit van maximaal 15.000 bezoekers verspreid over de dag. Bezoekers moeten daarom een gratis ticket aanschaffen. Het gebied is dit jaar alleen op de fiets of te voet bereikbaar, mindervaliden uitgezonderd. 

Extern onderzoek geeft volgens de gemeente aan dat met deze beperkingen en een aantal aanvullende coronamaatregelen volop ruimte is om de herdenking op verantwoorde wijze te organiseren. In 2019 bezochten nog 100.000 toeschouwers de herdenking en luchtlandingen. Vorig jaar was er helemaal geen publiek aanwezig en vonden de luchtlandingen niet plaats.

OEFENING FALCON LEAP Op zaterdag 18 september ondersteunt 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht de Airborne Herdenking met een parachutistendrop boven de Ginkelse Heide. ,,Zo’n 750 militairen uit 12 verschillende landen nemen van 6 tot en met 17 september deel aan de internationale parachutistenoefening FALCON LEAP. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op integratie en samenwerking (interoperabiliteit) op het gebied van luchtlandingsoperaties. Militairen en materieel worden in de oefenperiode gedropt op diverse plekken in Gelderland en Noord-Nederland”, laat een woordvoerder van de 11 Luchtmobiele Brigade weten. 

11 Luchtmobiele Brigade organiseert de oefening en is specialist op snel inzetbare militaire troepen via de lucht. De brigade staat bekend om zijn rode baretten, het kenmerk van luchtlandingseenheden. 

AIRBORNE EDE-MAAND 2021 De herdenking op zaterdag 18 september is onderdeel van de Airborne Ede-maand. Vanaf maandag 23 augustus hangen de Airborne-vlaggen bij het Raadhuis, samen met de vlaggen van de landen die deelnamen aan Operatie Market Garden in 1944. Daarnaast kleurt de gemeente Ede in september maroon-rood. Verhulst: ,,We roepen alle inwoners op om de Airborne Ede-vlag in september uit te hangen.”

Op vrijdag 27 augustus vindt de besloten Airborne Veteranen Avond plaats in Pathé Ede. Tijdens deze lokale veteranendag treedt het Orkest Koninklijke Luchtmacht op samen met Alain Clark. De voorstelling is voor iedereen gratis online te volgen via www.ede.nl/veteranen. Ook de rest van het programma in de Airborne Ede-maand en het Pegasus Wandelfestival op zaterdag 25 september kunnen vooralsnog doorgaan. 

PROGRAMMA Vanaf 1 september zijn de aanmeldlink en alle aanvullende informatie over de Airborne Luchtlandingen en Herdenking te vinden op www.ede.nl/airborne, www.facebook.com/airborneede en in de Airborne special in Ede Stad. 

De herdenking wordt gehouden conform de op dit moment geldende coronamaatregelen. Wanneer deze veranderen, kan dit gevolgen hebben voor de opzet van de herdenking. Dat geldt voor alle onderdelen van de Airborne Ede-maand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie