De film vertelt het verhaal van het eeuwenoude Grieks-orthodoxe kloosterleven op Mount Athos.
De film vertelt het verhaal van het eeuwenoude Grieks-orthodoxe kloosterleven op Mount Athos. Cultura Ede

Documentairefilm ‘Where are you, Adam’ in Cultura Ede

10 februari 2024 om 11:31 Film

EDE De documentairefilm ‘Where are you, Adam?’ wordt zondagmiddag 18 februari vertoond in Cultura. Deze film vertelt het verhaal van het eeuwenoude Grieks-orthodoxe kloosterleven op Mount Athos. Het schiereiland Mount Athos, ofwel Heilige Berg, is een vrije monnikenrepubliek in Griekenland en vormt het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. 

De film begint om 15.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten over de film met de makers van de film.

INKIJKJE

De film ’Where are you Adam?’ gaat over de fundamentele waarden van orthodoxe gelovigen en geeft een inkijkje in het leven van monniken op de berg Athos. Een diaken Aleksandr Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko uit Oekraïne maakten deze indringende film. Centraal staan het klooster Dochiariou en zijn abt: hegumen Geronda Gregory. 

In ’Where are you Adam?’ wisselen beelden van het ruige berglandschap van Mount Athos af met fragmenten over het leven van de monniken. Zo ontstaat een cadans tussen bidden, werken en de natuur. Het is een prachtige vastlegging van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. 

In 2019 won de film de Grand Prix van het Internationale filmfestival ‘Pokrov’. Ook behaalde de film een nominatie voor de publieksprijs van de ‘Golden Dziga Price’. 

HEILIGE BERG

Mount Athos ofwel Heilige Berg, is een schiereiland en vormt een autonome monnikenrepubliek onder Griekse soevereiniteit. Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn het er nog twintig, waaronder het klooster Dochiariou, daterend van eind 10e-begin 11e eeuw. Vanaf 1060 tot 1912 was de monnikenrepubliek autonoom. Ze bleef dit ook tijdens het Turkse regime. Totdat de Grieken de macht overnamen. Na veertien jaar afhankelijkheid werd Mount Athos in 1926 weer zelfstandig.

KLOOSTER DOCHIARIOU

’Where are you Adam?’’ gaat over de fundamentele waarden van orthodoxe gelovigen. De film vertelt het verhaal van het eeuwenoude kloosterleven op Mount Athos. Ook geeft het een beeld van zijn bewoners van toen en nu. Tegenwoordig leven rond de vijftig monniken in een van de kloosters: Dochiariou (toegewijd aan de heilige Aartsengelen). 

Binnen een rijke Byzantijnse setting wordt in de film het kloosterleven met al zijn warmte, vreugde en hoop getoond. We zien gelovige mensen, die helemaal opgaan in hun werk en gebed, beproevingen en diverse moeilijkheden en pijn. De beelden in de film raken je in je ziel door de inzet van de monniken in hun dagelijks leven. 

HEGUMEN

De centrale persoon in de film is de abt van het klooster Geronda Gregory. Die werd in 1980 benoemd tot hegumen van het klooster Dochiariou. Hij zou tientallen jaren (tot 2018) de leider zijn van het klooster. Het gaf hem een goed begrip van de mensen onder zijn hoede. Zo gaf hij ook richting aan de gezamenlijke wens om te werken aan het teruggaan naar een paradijselijke situatie van mens-zijn. 

Kaarten voor de film zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/agenda/where-are-you-adam.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie