Iniatiefnemer van Herenboeren NL, Geert van der Veer
Iniatiefnemer van Herenboeren NL, Geert van der Veer Barend Hazeleger

Docu 'Eten van eigen hof' opent Food en Filmfestival in Ede

30 september 2019 om 09:39 Film

EDE De documentaire 'Eten van eigen hof' trapt donderdag 10 oktober het Food en Film Festival af in theater Cultura in Ede. De maker is Edenaar Barend Hazeleger.

De film gaat over de wereld van Herenboeren: mensen die samen een boerderij starten, een boer in dienst nemen en zo hun eigen voedsel gaan verbouwen. De spanning tussen dit ideaal en de praktijk vormt een belangrijke rode draad.

HERENBOERENBEWEGING De Herenboerenbeweging bestaat sinds 2012 en is relatief snel opgekomen. De Herenboerderij draait nu voor vier jaar en is verantwoordelijk voor 60% van de dagelijkse levensbehoeften van circa 150 gezinnen uit Boxtel en omgeving. Om een boerderij te kunnen starten wordt per gezin 2.000 euro ingelegd. Elk gezinslid betaalt vervolgens een vast bedrag per week voor de producten die het hele jaar worden geleverd. Afgelopen zomer opende de tweede Herenboerderij in Loenden haar deuren. Momenteel wordt er in gemeente Ede, en nog vijftien andere gemeenten, de oprichting van de Herenboerderijen voorbereid.

DOCUMENTAIRE In de documentaire 'Eten van eigen hof' worden ruim een jaar lang drie Herenboeren gevolgd. Door verschillende betrokkenen wordt er een inkijkje gegeven in het leven van een Herenboer. De bedenker van de Herenboerderij, Geert van der Veer, probeert in dat jaar zijn concept landelijk te verkopen en opent zijn tweede boerderij. Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer te zijn. En Eric 't Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar loopt tegen praktische bezwaren aan. Verder geven mensen buiten de beweging, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkeamde, Rijksbouwmeester, hun visie op dit idee.

MAKER De maker van deze film is Edenaar Barend Hazeleger. Hazeleger maakt documentaires over onderwerpen op het terrein van landbouw, landschap, natuur en kunst. Hij ontving een persprijs van het Wageningen Universiteitsfonds voor een serie wetenschapsfilms over biotechnologie. 

PRAKTISCH De inloop voor de film is om 15.30 uur. Om 16.00 uur begint de film. Erna, om 17.00 uur, kan er nagepraat worden en is er een borrel. Kaartjes kosten 7.50 euro en kunnen worden gereserverveerd via de website van Cultura Ede.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie