Beluister het Hexagon Ensemble op zaterdag 28 september met Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling'.
Beluister het Hexagon Ensemble op zaterdag 28 september met Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling'. Jacqueline Imminkhuizen

Hexagon speelt Russische tophits in Ede

24 september 2019 om 06:09 Podiumkunsten

EDE Muziek kan zomaar bepaalde beelden of stemmingen oproepen. De Russische componist Modest Moessorgski was daar een meester in. ,,Luister op zaterdag 28 september in de Edesche Concertzaal naar zijn 'Schilderijententoonstelling'. Daarin heeft de componist slechts een paar noten nodig om je een oud kasteel, een stel dansende kuikentjes of een griezelige gnoom voor te stellen", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Hij vervolgt: ,,Geen wonder dat de beeldende muziek van Moessorgski's Schilderijententoonstelling vaak voorbij komt in tekenfilms, zoals 'De Smurfen'. Het Hexagon Ensemble verbindt dit Russische meesterwerk met het al net zo kleurrijke 'Pianokwintet' van Moessorgski's landgenoot Rimski-Korsakov."

RUSSISCHE MUZIEK Wie het Hexagon Ensemble volgt, heeft gemerkt dat de Russische muziek de laatste jaren een steeds prominentere plaats op de programma's inneemt. Ook in de Edesche Concertzaal speelt het Hexagon Ensemble een geheel aan Rusland gewijd programma. Waar komt die fascinatie voor de Russische muziek vandaan? Fluitist en artistiek leider Wout van den Berg vertelt aan artistiek manager Jan-Willem van Ree: ,,De tournees van de afgelopen jaren naar Moskou en Basjkirostan hebben gezorgd voor een sterke band met de mensen en de muziek daar. Het is een beetje bij ons gaan horen."

DE BEVRIJDING VAN 1813 Het begon allemaal in 2013 in het Amsterdamse Geelvinck Museum. Wout van den Berg: ,,We waren gevraagd om een muzikale bijdrage te verzorgen ter gelegenheid van de verdrijving van de Fransen uit Nederland in 1813. We maakten toen kennis met een flinke delegatie uit Basjkirostan. Dat is een autonome republiek in de Russische Federatie aan de westzijde van de zuidelijke Oeral. De toenmalige Basjkierse kozakken speelden een beslissende rol in het verdrijven van de Franse troepen uit Nederland." Van het een kwam het ander wat resulteerde in een aantal concertreizen naar Rusland.

EEN AVOND IN GEORGIË Maar ook daarvoor al had het Hexagon Ensemble een fascinatie voor onbekende Russische muziek. ,,In de begintijd van het ensemble hebben we veel research gedaan naar interessant en onbekend repertoire", vertelt Van den Berg. ,,Het internet bestond nog nauwelijks en dus plozen we de catalogi van Russische bibliotheken uit." Een van de stukken dat al tientallen jaren met het Hexagon Ensemble meegaat, is 'Een avond in Georgië van Mikhail Ippolitov-Ivanov'. ,,Dat is een stuk vol typisch Russische weemoed, opgeroepen door de herinnering aan een mooie zomeravond", vindt Van den Berg.

Een ander typisch Russisch stuk op het repertoire is 'Schilderijententoonstelling' van Modest Moessorgski. Van dit meesterwerk speelt het Hexagon een verrassende versie voor piano en blazers. ,,Kees Olthuis, componist en oud-fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Blazers Ensemble, maakte deze versie speciaal voor ons", vertelt Wout van den Berg enthousiast. ,,Ik vind het een heel mooi en kleurig arrangement geworden." Ondanks dat Olthuis uitging van de originele pianopartij is het hard werken voor de musici. ,,Vooral het slotdeel 'De Poort van Kiev' is extreem vermoeiend. Dat is een zwaar stuk juist, omdat we het helemaal aan het eind van het programma spelen. Maar het houdt je wel lekker bij de les."

Losse kaarten bestellen voor het Hexagon Ensemble, de serie Kamermuziek of MijnSerie kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen € 10.00. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie