De Wiener Kammersymphonie en pianist Paolo Giacometti nemen bezoekers op 12 oktober mee naar Wenen.
De Wiener Kammersymphonie en pianist Paolo Giacometti nemen bezoekers op 12 oktober mee naar Wenen. Barbara Umbria

Betoverende muziek van Mozart in Edesche Concertzaal

9 september 2019 om 06:21 Podiumkunsten

EDE Met een concert door de Wiener Kammersymphonie beleven bezoekers van de Edesche Concertzaal een avond in het sprookjesachtige Wenen. Op zaterdag 12 oktober om 20.00 uur speelt dit vijf-koppige ensemble de mooiste muziek die in deze stad werd geschreven, waaronder Mozarts wereldberoemde ouverture 'Die Zauberflöte' en een selectie uit Mahlers 'Vierde Symfonie'.

Pianist en special guest Paolo Giacometti kruipt aan de Bösendorfer Imperial in de huid van Mozart en speelt zijn onbezorgde 'Dertiende Pianoconcert'. Na de pauze duikt de Wiener Kammersymphonie met Korngolds 'Märchenbilder' in de sprookjeswereld van de gebroeders Grimm.

WIENER KAMMERMSYMPHONIE Cellist Sergio Mastro is één van de oprichters van de Wiener Kammersymphonie, dat in het Mozart-jaar 2006 als kamerorkest begon op te treden en later als strijkkwintet verderging. Inmiddels is het kwintet Mastro's fulltime job. De Wiener Kammersymphonie krijgt zelfs zo veel aanvragen dat het een manager heeft gezocht om de zakelijke rompslomp over te nemen.

Voor Mastro – die uit Italië komt, maar al jaren met plezier in Wenen woont – is de Wiener Kammersymphonie het mooiste werk dat hij zich kan voorstellen. Hij heeft ook in orkesten gespeeld, maar dat vond hij frustrerend. ,,Je hebt geen keuze in het repertoire en naast je orkestbaan heb je nauwelijks mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. In het kwintet kunnen we ons eigen hart volgen.”

TWEE RICHTINGEN Te midden van het grote aantal kamermuziekensembles heeft de Wiener Kammersymphonie een duidelijk signatuur ontwikkeld. ,,Onze intentie bij de oprichting was: iets bijzonders bieden”, vertelt Mastro. ,,We volgen twee richtingen: we spelen kamermuziek, maar ook orkestmuziek.”

Voor Mozarts 'Dertiende Pianoconcert' werkt de Wiener Kammersymphonie samen met pianist Paolo Giacometti, met wie het kwintet twee seizoenen terug ook te gast was in Ede. ,,Het is een heel interessante samenwerking”, vertelt Sergio Mastro. ,,Al na een paar minuten begrepen we elkaar. Tijdens repetities zitten we vaak op dezelfde lijn. Paolo heeft net als ik Italiaans bloed en we spreken vaak Italiaans samen. Dat is voor mij ook belangrijk.”

Het laatste werk op het programma zijn de Märchenbilder van Erich Wolfgang Korngold, een minder bekende componist dan zijn collega's Mozart en Mahler, maar volgens Mastro niet minder groot. ,,Hij was de twintigste-eeuwse Mozart. Mahler en Strauss zeiden over hem: hij is een genie.” Korngold vluchtte vanwege de opkomst van het nationaalsocialisme naar Amerika, waar hij groot werd als filmcomponist.

SPROOKJESBEELDEN Sergio Mastro vindt Korngolds jonge werken het mooist, waaronder 'Märchenbilder', dat Korngold componeerde toen hij 12 jaar (!) was. ,,Hij schreef het oorspronkelijk voor de piano. Hoe haal je daar vijf partijen uit? Dat vraagt veel verbeelding. We hebben een speciale arrangeur, die al veel grote werken voor ons bewerkt heeft.” Volgens Mastro is de Edesche Concertzaal de ideale plek om deze en andere arrangementen uit te voeren. ,,Door de akoestiek klinkt het heel symfonisch. Dat past heel goed bij ons kwintet.”

Kaarten bestellen voor de Wiener Kammersymphonie en MijnSerie kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie