Afbeelding
KNM

Herdenkingsmunt ter ere van 75 jaar Operatie Market Garden

19 september 2019 om 16:30 Historie Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Het is deze maand 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje. Zaterdag 21 september zal Market Garden veteraan de heer Les Fuller, tezamen met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer, de eerste ceremoniële muntslag verrichten tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede.

Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, die uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt. (De tekst gaat onder de video verder.)

VIJFJE Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

BESCHIKBAARHEID Het Market Garden Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/marketgarden en wordt geslagen in een oplage van 60.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren.

Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud. Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie