Afbeelding
Geert de Jong

Officiële herdenkingsmunt geslagen: het Market Garden Vijfje

21 september 2019 om 15:46 Historie Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Tijdens de  Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide is zaterdag een officiële herdenkingsmunt geslagen: het Market Garden Vijfje. 

Market Garden veteraan, de heer Les Fuller, verrichte zaterdag samen met de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, de eerste ceremoniële muntslag. Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, wat uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. 

VIJFJE Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

Het Market Garden Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/marketgarden en wordt geslagen in een oplage van 60.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud. Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

Bekijk hier ons foto-album van de droppingen en herdenking.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie