Afbeelding
Beeldbank Oud-Bennekom.

Ericapark centraal tijdens coronaproof Open Monumentendag in Bennekom

28 augustus 2020 om 07:33 Historie

EDE De landelijke Monumentendag, zaterdag 12 september, is ook in Bennekom door corona anders dan anders. Het thema is ‘Leermonumenten’ en de Historische Vereniging Oud-Bennekom stelt de historie van het Ericapark, het Bart van Elstplantsoen en de Heelsumseweg centraal. 

Daarover is een extra dik nummer van het Tijdschrift De Kostersteen uitgebracht, vol informatie over de gebouwen en hun bewoners, en vooral ook de talrijke groene monumenten in het Ericapark. Omdat een evenement met veel bezoekers nu niet kan, is er een wandelroute uitgezet waarin veel van die informatie wordt aangeboden. De route kan op eigen gelegenheid worden gelopen.

VILLA ERICA Centraal staat het Ericapark, de voormalige tuin van Villa Erica. Deze werd in 1872 gebouwd door de welgestelde fabrikant Hendrik Dros. De overtuin aan de Heelsumseweg liep tot de huidige Middeneng. In 1896 kocht de Amsterdamse koopman Willem Insinger de villa. Hij breidde de tuin tot bijna zeven hectare oostwaarts uit tot voorbij de Heerdlaan. In 1909 kocht Jan Brants, legerofficier in ruste, de villa. Deze drie eigenaren en hun echtgenotes liggen vlakbij begraven op het oudste deel van de Bennekomse begraafplaats, onder imposante grafmonumenten. 

WANDELROUTE De weduwe Brants woonde als laatste tot haar dood in 1945 op Erica. In 1954 ontstond in een deel van de tuin het huidige Ericapark. Villa Erica en het Ericapark staan op de Gemeentelijke Monumentenlijst. In het park staan ruim 160 bomen. Daarvan heeft de Gemeente Ede er 61 aangemerkt als monumentaal en 18 als waardevol. Vele ervan zijn meer dan een eeuw oud. De wandelroute loopt langs een aantal van deze bomen en langs de grafmonumenten van de bewoners. Er worden bordjes bij geplaatst met informatie.

De routebeschrijving kan worden gedownload van de website van Oud-Bennekom via www.oudbennekom.nl/omd2020. Een papieren versie is op zaterdag 12 september van 10.00 tot 12.00 uur gratis te krijgen in het Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1. In het museum gelden beperkende coronamaatregelen. Daar zijn ook exemplaren van De Kostersteen 153 te koop voor wie meer wil lezen over vroegere bebouwing en bewoners van dit deel van Bennekom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie