Afbeelding
Woest&Bijster

Festival Woest&Bijster strijkt volgend jaar weer neer in Ede

14 juli 2020 om 17:09 Evenementen

EDE Landschapskunst- en locatietheaterfestival Woest&Bijster komt in 2021 weer naar Ede. ,,Hiermee maken we een evenement mogelijk dat mens, kunst, natuur en landschap met elkaar verbindt. Alle mooie onderdelen van Ede dus", aldus Wethouder Hester Veltman.

Het evenement is tweemaal eerder in Ede georganiseerd: in 2016 en in 2018. Beide keren was het een groot succes. De organisatie kiest daarom in 2021 voor een extra grote editie van het festival. Drie maanden lang kunnen bezoekers een wandel- of fietsroute volgen door de natuurgebieden van Ede, Bennekom en Renkum. Van de Mossel en de Ginkelse Heide tot de kazerneterreinen en het Bennekomse Bos. Onderweg komen deelnemers telkens een kunstwerk, concert of theaterstuk tegen. 

BEELDENROUTE Van augustus tot en met oktober 2021 komt er een beeldenroute, verspreid over acht gebieden, waarvan zes in de gemeente Ede en twee in Renkum. In de week van de herfstvakantie (16 t/m 24 oktober 2021) zijn er voorstellingen op locatie. Dit najaar wordt een aantal try-outs georganiseerd. 

LANDELIJKE UITSTRALING ,,Jaarlijks reserveren we budget voor een grootschalig evenement met landelijke uitstraling. Vorig jaar hebben we dit geld besteed aan het NK Wielrennen. Voor 2021 kiezen we een cultureel evenement", zegt Veltman. ,,Festival Woest&Bijster draagt bij aan verschillende doelen die we als gemeente hebben op het gebied van economie, wonen, cultuur, en recreatie en toerisme. Omdat het festival buiten plaatsvindt, is er grote kans dat het door kan gaan, ook wanneer er dan nog coronamaatregelen van kracht zijn. Het is een mooi festival voor onze inwoners en voor bezoekers uit de rest van het land.” 

OPSTAPPLAATSEN Er worden ongeveer 50.000 bezoekers verwacht uit het hele land. De bezoekersstromen zullen zich spreiden over de gehele periode dat het festival duurt. Er komen meerdere opstapplaatsen, zodat niet alle bezoekers zich concentreren op één locatie.

LANDSCHAP ,,De aanleiding om Woest&Bijster te organiseren was het landschap van de Veluwe. Het is niet een landschap dat altijd in de klassieke zin mooi is, gaaf, lieflijk, harmonieus. Het is groots, wijds, leeg en ruig, soms bloeiend, paars, groen, soms grijs en verhout. Het is ook een landschap dat ons raakt en dat ons niet loslaat", zegt Ellen Bouter, organisator van het festival. ,,Door kunstobjecten te plaatsen en voorstellingen te organiseren in dit landschap, laten we mensen op een andere manier hiernaar kijken. We lokken mensen naar buiten.” 

Een plattegrond met de locaties die de organisatie voor ogen heeft.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie