Afbeelding
Erfgoedvereniging Heemschut

‘Achterstallig onderhoud bij Edes monument; gemeente overweegt dwangsom’

23 maart 2021 om 09:15 Historie

EDE De gemeente Ede heeft het voornemen een dwangsom op te leggen tegen het verval van de rijksmonumentale boerderij Pothoven in Ede, meldt erfgoedvereniging Heemschut. Volgens de erfgoedvereniging is sprake van achterstallig onderhoud en is langer uitstellen van onderhoud niet meer verantwoord. Het verval van een monument is strafbaar.

Erfgoedvereniging Heemschut en de Vereniging Oud Ede hebben geconstateerd dat het Rijksmonument boerderij Pothoven aan de Lunterseweg 40 in Ede op dit moment aan de buitenzijde ernstig aan het vervallen is. ,,Hoewel het terrein niet mag worden betreden, is van afstand te zien dat vrijwel alle ruiten kapot zijn, loodstroken niet goed aansluiten, (nok)vorsten kapot dan wel weggezakt zijn en het dak op verschillende plekken aanmerkelijke slijtage vertoont”, meldt Heemschut.

,,Wij denken dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Wanneer nu geen maatregelen worden genomen zal dit leiden tot ernstige schade aan het monument. De boerderij staat al langer leeg. Wij zijn van mening dat een langer uitstel van het noodzakelijk onderhoud niet meer verantwoord is.”

Erfgoedvereniging Heemschut heeft daarom eind vorig jaar de gemeente Ede aangeschreven om op te treden tegen het verval. ,,Het verval van een rijksmonument is bij wet strafbaar. De gemeente heeft hierop gereageerd en laat weten dat zij de eigenaar hebben laten weten voornemens zijn om een dwangsom op te leggen als het verval niet wordt opgelost. Daarvoor is een termijn gesteld. Het is nog niet duidelijk of de eigenaar heeft gereageerd.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie