Museumdirecteur Johan van de Pol en de voorzitter van 'de Vrienden' Meta Moerman poseren bij de bijzondere Chapell pianola.
Museumdirecteur Johan van de Pol en de voorzitter van 'de Vrienden' Meta Moerman poseren bij de bijzondere Chapell pianola. Dick Martens

Kijk en Luistermuseum klaar voor nieuw seizoen

23 maart 2022 om 15:21 Historie

BENNEKOM Onder het motto ‘Kijk- en Luistermuseum Bennekom, daar zit in muziek in’, worden belangstellenden die de ontwikkeling van mechanische muziekinstrumenten, van carillon tot draaiorgel, eens met eigen ogen willen zien, naar de Bennekomse Kerkstraat ‘gelokt’ en vervolgens zeker niet teleurgesteld. Want eenmaal binnen waan je je in een compleet andere wereld, waar je vervolgens deelgenoot wordt van muziek, textiel, de schatmaker van Bennekom en de streekhistorie. Met dank aan de vele vrijwilligers, en niet in de laatste plaats aan de Vereniging van Vrienden van het Kijk & Luistermuseum. Directeur Johan van de Pol en voorzitter van ‘de Vrienden’, Meta Moerman, geven een inkijkje in het wel en wee van het museum en vertellen ook over de komende bijzondere activiteiten.

,,Gelukkig kunnen en mogen we weer open en activiteiten organiseren”, aldus van de Pol, die sinds vorig jaar juni de directeursfunctie bekleed. ,,Daar zijn wij en alle vrijwilligers enorm blij mee. Vooral ook omdat we weer allerlei activiteiten ‘op de rol’ hebben staan. Allereerst is dat op 6 april: de avond van de Vrienden. Die hebben we door alle maatregelen al twee jaar niet meer kunnen houden. Daar koppelen we altijd een leuke activiteit aan.”

PIANOLA ,,Deze keer zal dat de presentatie zijn van onze nieuwste aanwinst, een Chapell-vleugelpianola uit Londen, die aan ons werd geschonken door het echtpaar Hulsbergen uit Ede. Dit bijzondere instrument zal dan worden bespeeld door Mark Toxopeus, een vermaard pianist en arrangeur en inwoner van Bennekom, die ook deel uitmaakt van het Rodion Trio. Ook zal de werking nog op een groot scherm worden gepresenteerd. Voor die avond willen wij iedereen uitnodigen: vrienden, vrijwilligers en natuurlijk alle Bennekommers en liefhebbers die daar belangstelling voor hebben. De inloop is vanaf 20.00 uur.” 

De pianola is prachtig gerestaureerd (,,Het resultaat is oogverblindend”) door de mensen van het museum en staat inmiddels weer ‘als nieuw’ te blinken in de grote zaal, die verder is gevuld met speeldozen, straatpiano’s en draaiorgels, die het allemaal nog doen en prachtige muziek voortbrengen. ,,De restauratie van de body van de pianola is gefinancierd door de Vrienden”, vult voorzitter Moerman aan. ,,De rest is uit eigen middelen van het museum bekostigd.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


De Bennekomse pianist Mark Toxopeus zal de pianola op 6 april komen bespelen. - Maaike Eijkman

MUSEUMWEEK In diezelfde week is het ook Museumweek en is er op zaterdag 9 april een verruimde openstelling. ,,Op die dag zijn we open van 11.00 uur tot 17.00 uur en hebben we allerlei leuke extra’s, specifiek geënt op kinderen, en een raadspel voor ouderen. Dat alles tegen een gereduceerde prijs van twee euro. Voor houders van een museumkaart is de entree gratis. Die speciale prijs wordt overigens ook op de ‘Vrienden-avond’ gehanteerd.” 

Overigens zijn nieuwe Vrienden en ook nog een bestuurslid, meer dan welkom. ,,Die kunnen we natuurlijk altijd gebruiken”, lacht de voorzitter. ,,Als vrienden helpen wij bij uitbreiding en beheer van de collecties, restauraties, tentoonstellingen, maar ook bij educatieve projecten. Dus hoe meer vrienden hoe beter. Dat kan al voor een bijdrage van 20 euro per jaar. Ook kan je als bedrijf bronzen, zilveren of gouden vriend worden. Al heel veel Bennekomse bedrijven hebben dat al gedaan, maar nog niet allemaal. We zijn ook voornemens nog meer aan de weg te gaan timmeren. Wij en het museum gaan wat dat betreft weer ‘vol gas’. Op naar een mooi nieuw seizoen.”

door Dick Martens

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie