Francine Garnier & Alain Engelaere, 'Toument les saisons' (2018)
Francine Garnier & Alain Engelaere, 'Toument les saisons' (2018) Francine Garnier en Alain Engelaere/Woest&Bijster

Kunstfestival Woest&Bijster keert terug naar Ede

Kunst

EDE Woest&Bijster is een tweejaarlijks kunstfestival in de woeste landschappen van de Zuid-West Veluwe. De derde editie vindt plaats van zaterdag 6 augustus tot en met zondag 30 oktober. Bezoekers gaan fietsend op ontdekkingstocht langs achttien kunstwerken. Deze zijn te vinden in de natuurgebieden rondom Ede, Otterlo, Bennekom, Renkum en Wageningen. ,,De werken laten bezoekers met andere ogen naar de eeuwenoude landschappen kijken”, aldus de organisatie.

Deze derde editie zal volgens de organisatie groots worden met een landelijke uitstraling. ,,De selectiecommissie heeft een mix van achttien vooraanstaande of jonge kunstenaars naar de Veluwe gehaald. De kunstenaars hebben de gebieden verkend en een werk gemaakt dat geïnspireerd is door de locatie.”

KUNSTENAARS Op de lijst staat jong veelbelovend talent, zoals Lucas Sloot en Joëlle Snijders, maar ook gerenommeerde kunstenaars als Rob Sweere, Hart van Veen of het duo Aris de Bakker/Karola Pezarro.

Wethouder Hester Veltman is enthousiast over het festival. ,,Terschelling heeft Oerol, de IJsselvallei heeft de IJsselbiënnale en hier hebben we Woest&Bijster. Een kunstfestival dat past bij onze schitterende natuur en ons landschap. Een geweldige manier om al het moois dat onze gemeente te bieden heeft aan de rest van Nederland te laten zien.” 

FIETSTOCHTEN Voor bezoekers staan er afwisselende fietstochten met kunst op het programma. Onderweg komen zij langs heidevelden, oeroude bossen en de grote verlaten stuifzandlandschappen. Zo treffen zij in het eeuwenoude Edese bos de verstopte Boskapel van Natasha Rijkhoff en Gijsbert van der Wilt, en waaien zij mee met de mystieke Witte Wieven van Nadja Willems tussen de bomen op de Ginkelse Heide. 

Zes kunstenaars zullen hun werk ter plekke opbouwen voor publiek. Deze ‘artists in residence’ gaan in tweetallen aan het werk bij boerderij Mossel, in het Renkums Beekdal en op Landgoed Quadenoord. 

LOCATIEVOORSTELLINGEN In de afsluitende week, van 22 tot en met 30 oktober, vinden verschillende locatievoorstellingen plaats. Ook staat er die week een sfeervolle grote tent op het Van Slootenplein in Bennekom. Hier is het mogelijk om de kunstenaars te ontmoeten, te genieten van een Woest&Bijster-diner of na te praten over het festival. 

De kunstwerken zijn tijdens het festival te bezoeken met behulp van een routekaart. Deze zal verkrijgbaar zijn bij verkooppunten in de regio. Meer informatie is te vinden op www.woestenbijster.nl

advertentie