Gera en Jan Kroeze en Dorine Dekkers (uiterst rechts) zijn drie van de in totaal 12 kunstenaars die deelnemen aan 'Kunst in de Buurt'.
Gera en Jan Kroeze en Dorine Dekkers (uiterst rechts) zijn drie van de in totaal 12 kunstenaars die deelnemen aan 'Kunst in de Buurt'. Dick Martens

Twaalf Bennekomse kunstenaars tonen hun werk ‘in de buurt’

Kunst

BENNEKOM ,,Eindelijk”, verzucht Gera Kroeze. ,,We kunnen en mogen, na het drie jaar noodgedwongen niet hebben kunnen organiseren, onze kunstwerken weer gaan tonen. Hoe fijn is dat.” De twinkeling in de ogen van de gepassioneerde beeldhouwster illustreert hoezeer zij en nog elf andere kunstenaars hebben toegeleefd naar het weer op stapel staande project: ‘Kunst in de Buurt’, een atelierroute in de wijk Halderbrink in Bennekom, waar op zeven locaties een grote diversiteit aan kunstvormen bewonderd kunnen worden.

Op 21 mei, van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom op een zevental adressen in Bennekom: Ereprijs 12, Anemoon 14, Brinkerweg 5, West Breukelderweg 14, Johanniterlaan 14, Brinkstraat 103 en Margrietlaan 63. ,,Het is altijd een hele gezellige dag”, vult echtgenoot Jan Kroeze, die prachtige houten voorwerpen maakt, aan. ,,De ervaring van de vorige keren is, dat er op zo’n dag tientallen mensen door onze tuin liepen. Gera heeft haar stenen en bronzen beelden in de tuin staan. We hopen natuurlijk op mooi weer. Je voert ook de meest onverwachte en bijzondere gesprekken en dat is natuurlijk ook geweldig leuk.” 

VERHEUGD Een van de bezoekers destijds was Dorine Dekkers. ,,Naast stenen beelden, maak ik sieraden met kokers van edelsteen, gemaakt door kokerjuffers, in zijn volwassen leven ook wel schietmot genoemd. Ik was net van Ede naar Bennekom verhuisd en het leek mij ook leuk om aan te gaan haken. Ik verheug mij erop, om nu zelf mijn bijzondere sieraden te tonen.”

Het echtpaar Kroeze ontvangt op hun adres ook fotograaf Rob Uittenbogaard. Jan Kroeze: ,,Wij halen onze carport leeg, waar Rob dan zijn foto’s exposeert. Mijn hout zet Ik achter in de tuin onder het afdak. Gera’s beelden staan her en der door de tuin staan, mogen zelfs nat worden. Maar we hopen natuurlijk op een stralende dag. Wij concentreren dus op een aantal adressen de kunstenaars, anders wordt het een te lange route. 

GEPASSIONEERD ,,Teun en Mary Hoogeveen zitten bijvoorbeeld binnen, die weven en hebben daarvoor een gigantisch toestel staan. Het initiatief, opgestart door schilderes Hetty Sluijters (‘de opperregelaar’), die nog steeds van de partij is, startte in 2007 en werd vervolgens om de twee en een half jaar gehouden. De kunstenaars zijn allemaal ‘amateur’, maar wel gepassioneerd en soms bij toeval ‘in de kunst’ terechtgekomen. 

Jan Kroeze (75) zelf is daar een lichtend voorbeeld van. ,,Na mijn pensionering ben ik pas met hout begonnen, met het draaibankje van mijn vader die hier altijd nog stond. Ik ben op les gegaan, heb een andere draaibank gekocht, daar een schuurtje omheen gebouwd en nu maak ik van alles van hout.” ,,Als een pietje precies”, vult zijn vrouw aan. ,,De mooiste dingen, van vazen en pennen, tot kerststallen. Echt heel bijzonder.” Zoals ook de ‘Juffer Juwelen’ bijzonder zijn. ,,Echt de moeite waard om dat zaterdag te komen bekijken”, klinkt het in koor. ,,Kunst kijken in de buurt is een initiatief dat navolging verdient.”

door Dick Martens

advertentie