Erna Hulstein en vijf anderen ontvangen bloemen van wethouder Karin Bijl
Erna Hulstein en vijf anderen ontvangen bloemen van wethouder Karin Bijl René Hazeleger

moslims en christenen eten samen

15 april 2024 om 00:58 Lokaal Deel je nieuws

12 april is in De Nieuwe Kerk een gezamenlijke maaltijd gehouden met Moslims, Christenen en andere gasten uit Maatschappelijk en Cultureel Ede. De avond werd georganiseerd door Stichting Kommerbij te Ede. Dominee Peter Verbaan en Imam Ramzi Abdesadek spraken over het belang van vasten. Stadsdichter 2023 Larissa Verhoeff droeg een treffend gedicht voor en wethouder Karin Bijl sprak over het belang dat Christenen en Moslims elkaar blijven ontmoeten.

Tijdens de gezamenlijke maaltijd is afscheid genomen van leden en oud leden van de Werkgroep Pluriforme Samenleving. Deze werkgroep is ca 40 jaar geleden ingesteld door de Raad van Kerken met het doel contacten te onderhouden met de verschillende Moskeeën. Aanvankelijk zijn ze diverse malen op bezoek geweest in de Turkse en Marokkaanse Moskee en hebben diverse malen gasten ontvangen uit de Moskee. Het ging daarbij niet alleen om onderzoek naar Theologische verschillen of overeenkomsten, maar ook om Cultureel Maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld de huisvesting en de moeite die er is om met een niet Nederlandse naam te solliciteren of stage te lopen.

In 2001 werd door de Werkgroep Pluriforme Samenleving intensief meegewerkt aan het samenroepen van religieuze en maatschappelijke organisaties om de zorg te bespreken over de spanningen na de aanval op de Twin Towers. Namens alle organisaties is toen een manifest opgesteld waarin onze zorg werd uitgesproken. In 2008 is naar aanleiding van de film Fitna gevraagd eventuele spanningen de de-escaleren. Dat was de aanleiding om de Stichting Samen voor Ede op te richten, waarin Moslims en Christenen vertegenwoordigd waren.

De Werkgroep Pluriforme Samenleving heeft samen met de Turkse Moskee en Emmaüs gezamenlijke (Iftar-)maaltijden en Interreligieuze Vieringen georganiseerd. Deze initiatieven zullen nu door beide Gebedshuizen zelf worden georganiseerd. Gezamenlijke maaltijden en het zoeken naar verbinding wordt nu ook door de Stichting Kommerbij georganiseerd, waarin ook Moslims en Christenen vertegenwoordigd zijn.

Nu beide stichtingen (Samen voor Ede en Kommerbij) taken van de Werkgroep Pluriforme Samenleving hebben overgenomen werd de Werkgroep Pluriforme Samenleving overbodig. Maar de stichtingen zouden niet hebben bestaan als de Werkgroep niet het pad had geëffend om met elkaar in gesprek te gaan.

Elly Hoogteijling, Hilly Korteweg, Ina ter Avest, Mariëlle Tempelman, Erna Hulstein en Karel de Krijger ontvingen uit handen van wethouder Karin Bijl een bos bloemen, van Hassan El Ghouti, voorzitter van Kommerbij, een herinneringsplaquette en van Albert Schol, voorzitter van de Raad van Kerken, een gedichtenbundel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie