Afbeelding
Jan de Boer

Eerste Jan Hilgerspenning uitgereikt

4 januari 2019 om 19:29 lokaal

EDE Uit handen van burgemeester René Verhulst kregen de bestuursleden Martin Schoonderbeek, Willem Assenbroek, Tjepke Gratama en Gert van de Haar van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow de eerste Jan Hilgerspenning tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede.

Jan de Boer

De Jan Hilgerspenning is een nieuwe gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. ,,De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een 'hoogvlieger' te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid".

De stichting organiseerde in 2010 een grote Airshow op de Ginkelse Heide, de Jan Hilgers Memorial Airshow. In dat jaar was het 100 jaar geleden dat Jan Hilgers als eerste Nederlander boven de Doesburger Heide vloog. In 2015, organiseerden zij opnieuw een grote show, Wings of Freedom, in het kader van 70 jaar vrijheid. Er zijn plannen om op 22 tot en met 24 augustus 2019 opnieuw een Wings of Freedom te organiseren in Ede. Nu in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem, 75 jaar Herdenken en Vieren in Gelderland.

In een terugblik over 2018 zei burgermeester Verhulst minder gelukkig te zijn dat de gemeente te maken kreeg met sterk oplopende tekorten in de zorg. ,,Deze tekorten komen met name door de stijgende kosten in de jeugdzorg. Hierin is Ede niet uniek, veel gemeenten hebben daar mee te maken. Maar het wordt daarmee steeds belangrijker dat we de zorg in Ede op een andere manier organiseren, beter en efficiënter. Hierbij blijft goede kwaliteit uiteraard ons uitgangspunt".

Een ander zorgpunt in de verkeersveiligheid op sommige van de Edese wegen, aldus de burgervader. ,,Als undercover verkeersregelaar alsook zogenaamde onderzoeker heb ik het in 2018 van dichtbij mogen zien. De rijksoverheid heeft als doelstelling dat er nul verkeersslachtoffers per jaar mogen vallen. Daar sluiten wij ons natuurlijk graag bij aan. Wij zetten daar in 2019 ook vol op in. De verkeersveiligheid op de N224 staat hoog op onze agenda. Goed nieuws op verkeersgebied is dat Ede een groene Parklaan krijgt".

2019 wordt volgens René Verhulst het jaar van herdenken, beleven en vieren. ,,In Nederland, in Gelderland, in onze Airborne Regio wordt in 2019 en in 2020 wordt 75 vrijheid uitgebreid herdacht en gevierd. Ook in Ede staan we stil bij deze gebeurtenis. De verloren slag, Market Garden. Met onze partner 11 Luchtmobiele Brigade zijn we al druk bezig met de voorbereidingen op grootse Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide".

,,In Ede verbinden we de drie verhaallijnen aan elkaar met kralen van Cultuur", vervolgt Verhulst. ,,De gebeurtenissen in september, de lange winter die volgde. De Pegasus operaties waarbij de ondergedoken para's naar bevrijd gebied werden gebracht. We rijgen de thema's als vluchtelingen, verzet, honger, aan elkaar om te eindigen met 75 jaar bevrijding van Ede in april 2020. Vrij zijn, dat is toch een van onze belangrijkste waarden. Laten we dit koesteren, herdenken en beleven, met elkaar".

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie