Afbeelding
Freek Wolff

Tandarts Erik Zonneveld draagt stokje over

24 januari 2019 om 06:17 lokaal

LUNTEREN Hij kreeg in ruim 38 jaar ontelbare Lunterse gebitten onder ogen, om ze te controleren en onder handen te nemen. Erik Zonneveld (66) is vanaf 1 januari 2019 gestopt als tandarts. Hij droeg het stokje over aan Erwin Roorda, werkzaam in Mondzorgcentrum Lunteren (MZCL) aan de Kastanjelaan.

Freek Wolff

In 2012 werd de deur van dit nieuwe centrum geopend. ,,Mijn opvolger is technisch capabel en kan goed met mensen omgaan." Er is ook een mondhygiënist en vermoedelijk komt de specialisatie parodontologie er nog bij. In het MZCL werken bovendien de tandartsen Anneke Houtman en Roel Luxwolda uit Ede, plus Jona Koeiman als mondhygiënist. Er zullen op termijn nog twee collega's worden toegevoegd.

ACCENT OP DUURZAAMHEID Zonneveld legde bij de nieuwe plek accent op duurzaamheid, met een warmtepomp, een groen dak, extra isolatie en een plantenwand bij de entree met wachtkamer. De indeling is ideaal, met wandelgangen voor personeel en patiënten. Daartussen zijn vier lichte behandelkamers, een röntgenruimte en een 'state of the art' sterilisatiekeuken. Hij toont ook de grote kelder en zolder met kantoor en kantine. Er staan nog een paar relikwieën van Wit-Russische kinderen, als dank voor de behandelingen.

,,Het was heel prettig werken in Lunteren", zegt Zonneveld. Nog steeds woont hij aan de Dorpsstraat, waar hij de meeste jaren zijn praktijk had. Op 2 juni 1980 volgde hij tandarts Max van der Veen op. Bovendien werkte Zonneveld tot 1995 nog in praktijken in Wekerom en Harskamp.

DENTAL-MINDED Erik Zonneveld groeide op in Eindhoven en studeerde eerst natuurkunde in Utrecht. Toen hij na drie jaar op tandheelkunde terecht kwam, was hij meteen verkocht. ,,Je handen gebruiken en technisch creëren vind ik geweldig. Bovendien doe je iets voor de gezondheid van mensen. Je ziet dat men steeds meer dental-minded is geworden, in het besef dat een slecht gebit invloed heeft op je hele lichaam. Helaas is er nog steeds een tekort aan jonge tandartsen."

De handvaardigheid voor mondzorg is zeer belangrijk. Zonneveld wijst op ontwikkelingen als implantologie, parodontologie, diagnostiek en nieuwe inzichten bij kanaalbehandelingen. ,,Toch mag het geen technische truc worden. Een patiënt is geen machine. Je moet oog houden voor de hele mens, hoewel protocollen soms in de weg staan."

SANEREN MET DE TANG De tandarts kon niet vermoeden dat de beginjaren zo intensief zouden zijn. ,,Het eerste jaar had ik weleens ruim tweehonderd extracties (trekken van kiezen) in een maand. Dat was echt saneren met de tang, meer afbraak dan opbouw. Daarna werd het leuker, maar ook steeds drukker, vooral met groeiende gezinnen."

ANEKDOTE Hij herinnert zich een anekdote met een controle van een vader in 1980, die zijn dochtertje van drie had meegenomen om te wennen…

,,Maar zij vertelde, dat papa zijn tanden niet goed had gepoetst! Gevolg: een blozende papa. Dit meisje, nu een vrouw, herinnerde zich dit voorval vorige maand nog steeds."

Zonneveld voelt zich in Lunteren altijd erg thuis. Dat blijkt uit acht jaar bestuurswerk voor de Oud-Lunterse Dag. ,,Daarom zagen mensen me ook niet als 'tandenbeul', want ik had ook nog een ander gezicht."

SAAMHORIGHEID Bovendien kon de Lunteraan mede voorkomen dat er een kolossale mestfabriek in het dorp werd gebouwd en was hij betrokken bij het straatmeubilair en de bouw van een nieuw kerkgebouwtje.

,,De saamhorigheid en het autonome karakter van de bevolking spreekt me aan. Ook zijn mensen hier snel gemotiveerd om de handen uit de mouwen te steken, zoals een muziektent bouwen."

Nu maakt Zonneveld pas op de plaats en vertrouwt met een gerust hart de toekomst van deze praktijk aan Erwin Roorda toe.

Erik Zonneveld in het MZCL bij een foto van Terschelling, waar hij graag komt.
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie