Afbeelding
Henny Jansen

Kroegbaas Ferrie Boers wordt buschauffeur

24 juni 2019 om 11:04 lokaal

EDE Na bijna 32 jaar stopt Ferrie Boers als kroegbaas van eetcafé Railroad op het Museumplein. In zijn begintijd startte de gemeente Ede met het plan om van het plein een uitgaansgebied te maken. De 58-jarige Boers verruilt de tap achter de bar voor het stuur van de autobus.

Jan de Boer

Als het ware vanuit het niets werd het Museumplein het uitgaanscentrum van Ede. Boers was in die tijd één van de eerste horecabazen daar. Hij noemde zijn café Railroad, omdat het pand tegenover station Ede Centrum was gesitueerd. ,,Het eerste café aan het plein was De Brouwerij, waar ik zelf ook nog anderhalf jaar heb gewerkt. Toen had je ook Starlight Disco. Zelf begon ik een paar jaar eerder aan de Notaris Fischerstraat met shoarmazaak Naomi. Daar zat ik vier jaar. Ons grootste klantenbestand kwam toen van Tizoc aan de Amsterdamseweg."

KINDERACHTIG De hele ontwikkeling van het Museumplein maakte Boers van dichtbij mee. ,,Ik weet nog dat je hier voor de deur van het café met de auto kon parkeren. Als we een tafeltje met twee krukken op de stoep hadden staan, kwam de politie er weer aan. En moest dat weer naar binnen, het was heel kinderachtig toentertijd. In overleg met de gemeente hebben we de straat dicht mogen maken met trottoirtegels. Zo is het plein ontstaan. Burgemeester Blanken was daar een groot voorstander van. Uiteraard heb je iemand op het gemeentehuis nodig die enthousiast is."

WEGGEVLOEID Op het plein zijn nu veel horeca-etablissementen, met middenin allemaal terrasjes. Over eventuele toekomstige veranderingen houdt Boers zich niet meer bezig. ,,Bij mij is de lust een beetje weggevloeid door de jaren heen. Dat is één van de reden dat ik stop. De leeftijd speelt een rol. Het is hier altijd rennen of stilstaan. Bij mooi weer heb je de terrassen redelijk bezet en loop je met eten van boven naar beneden te rennen. Bij regen is er niemand. Dat is een beetje moeilijk op dit plein. Misschien moeten we de mensen iets anders bieden. Alhoewel, je kunt hier alles. Het station van verandering is gepasseerd. Ik ben helemaal klaar."

AANPOTEN De knop is bij Ferrie Boers dit jaar omgegaan. ,,Op mijn leeftijd houd je het niet meer vol. Dat geldt ook voor m'n vrouw Jenny. Een hoop mensen denken dat het makkelijk is om een café te openen. Je bent zeven dagen in de week open van 's ochtends elf uur tot 's nachts twee uur en in de weekenden tot 's nachts vier uur.  Dit jaar ging het goed met het personeel. Het is leuk werken in de horeca, maar het is wel aanpoten. De eerste tien, vijftien jaar waren het leukste. De klanten waren toen van mijn leeftijd. Op de zaterdagavond heb je nu allemaal jongeren van twintig, vijfentwintig jaar in de zaak. Daar loop je dan als bijna oude man tussen."

OP DE SCHOP In zijn ogen is de aankleding van het plein in alle jaren vooruitgegaan. ,,Toch heeft de gemeente alweer plannen om het plein op de schop te doen over een jaar of drie. Eerst gaat men met het Kuiperplein beginnen. De gemeente wil alle pleinen aanpakken. Met de nieuwe restaurants erbij zie je wel ontwikkelingen. Jammer dat een beperkt deel van het publiek dat daar komt niet eerst vooraf of achteraf bij de cafés op het plein een borreltje drinkt. Voor het plein is het wel goed dat de restaurants erbij zijn gekomen. Ik verwachtte dat de cafés daar meer baat van zouden hebben."

BUSCHAUFFEUR Leuke zaken waren bij Railroad de dagtochten naar Winterberg, de jaarlijkse fietstocht, de playbackshow, de biljartclub en de bingo. ,,Ik kijk terug op mooie en leuke jaren. Nu is het tijd van anderen, het is een tijd van komen en gaan." Boers heeft à la oud-staatssecretaris Fred Teeven een nieuwe baan in gedachten. De eigenaar van Railroad wordt geen treinmachinist, maar buschauffeur. ,,Twee, drie dagen in het openbaar vervoer en twee dagen op een touringcar. Ik ben vorige week voor het eerste deel van de theorie geslaagd. Ik heb al een keer een proefles gedaan, zodat de instructeur kon bepalen hoeveel lessen ik nodig heb.  Als ik het andere deel van de theorie haal, mag ik het rijbewijs aanvragen. En kan ik met de rijlessen beginnen. Nee, ik wil niet al jaren buschauffeur worden. Ik had een gesprek met iemand die op een ov-bus rijdt. Hij zei: 'Zulke mensen als jij hebben ze nodig'. Ik ben niet gauw paniek; in een café gebeurt ook wel eens wat. Ik heb er over nagedacht en dacht: waarom niet."

RUST Misschien kan de nieuwe stap tegenvallen. ,,Dat weet je niet. Ik heb de proefles gehad. Een bus is wel groot, maar het is wel te doen. Ik zal misschien later een keuze moeten maken voor chauffeur in het openbaar vervoer of chauffeur voor reisjes. Ik wil niet op en neer reizen naar Spanje. Dan ben je de hele week van huis af. Mensen naar de wintersport in Oostenrijk rijden, lijkt me wel leuk. Ik hoef niet elke avond thuis te zijn. Bij het openbaar vervoer heb je wisselende diensten. Dat ben ik gewend. Rijden op zaterdag en zondag vind ik ook prima. Deze nieuwe baan geeft me rust. Je levert de bus in en het is klaar. Met een café kun je elke minuut van de dag gebeld worden."

AFSCHEIDSBORRELTJE Zondag 30 juni zijn mensen die Railroad een warm hart toedragen vanaf 19.00 uur welkom om een afscheidsborreltje te komen halen bij Ferrie Boers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie