Afbeelding
Ted Walker

Acht hectare in de as bij heidebrand in Ede

7 mei 2018 om 15:49 lokaal

EDE Een heidebrand heeft maandagmiddag een kleine acht hectare van de Ginkelse Heide bij Ede in de as gelegd. Dat meldde brandweervoorlichter Mark van Zwam desgevraagd. De brand ontstond even voor 15.30. Rond 17.15 uur kon de brandweer melden dat het vuur onder controle was. Het nablussen van de heide was rond 18.30 uur gereed. De brandweer van Ede en Bennekom waren met twee tankautospuiten en een bluswatervoertuig ter plaatse om het vuur te bestrijden.

Ted Walker

Het vuur werd het eerst gemeld door een automobilist die over de N224 reed. Niet lang daarna kwam ook de melding van Defensie, gevolgd door het brandweervliegtuigje die de brand ook in een vroegtijdig stadium ontdekte. Het vliegtuig werd sinds maandag in verband met de aanhoudende droogte en risico op natuurbranden juist ingezet om dit soort branden op te sporen en zo mogelijk te voorkomen.

Enkele honderden vierkante meters heide brandde in razend tempo af. Aangewakkerd door de wind die op zich niet hard was, maar die het vuur wel meermalen van richting deed veranderen. De brand ging gepaard met flinke vlammen en veel rook. Omdat er zoveel rook vrijkwam, adviseerde de brandweer omwonenden die last hadden van de rook om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

OORZAAK De oorzaak van de brand is nog niet officieel vastgesteld. ,,Maar er is vanmorgen door Defensie gevlogen met helikopters in dit gebied, en een verband daarmee wordt niet uitgesloten'', aldus Van Zwam.

Bron video's: Ted Walker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie