Afbeelding
Jan de Boer

Concordiamolen van wrak naar pareltje

21 mei 2018 om 13:55 lokaal

EDE Het is alweer tien jaar geleden dat de renovatie van de Concordiamolen aan de Molenstraat is gerealiseerd. Een opknapbeurt waar Ede trots op mag zijn. Molenaars en vrijwilligers houden vrijdag 1 juni vrij in hun agenda. Waarom? Zij hebben begrepen dat dan prinses Beatrix, die op 17 augustus 2014 de functie van haar overleden zoon prins Friso als beschermheer/vrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen overnam, op bezoek komt, omdat de molen tien jaar geleden heropend is.

Jan de Boer

In 2008 is de Concordiamolen opnieuw in gebruik genomen, weet molenaar Willem ten Brink. De in 1865 gebouwde molen, die lang eigendom was van de familie Van de Craats, verkeerde lang in een slechte staat van onderhoud. Vanuit de Edese gemeenschap werd er verschillend gedacht over het opknappen van de molen. Een aantal fracties in de Edese gemeenteraad zag geen heil in het opkappen van het in bouwvallige staat verkerende rijksmonument. Uiteindelijk gaf een ruime meerderheid van de raad het groene licht. De gemeente Ede kreeg het eigendom van de molen, maar ging deze niet zelf restaureren.

,,De molen zag er heel slecht uit, het was echt een wrak," herinnert Ten Brink, die ook beheerder is van de Concordiamolen, zich. ,,De molen is helemaal opgekalefaterd. Tegenwoordig hebben we op maandag en zaterdag vaste draaidagen. We maken nog al wat omwentelingen, twee weken geleden hebben we onze twee miljoenste omwenteling gehad. Dat is een mijlpaal. Boven de wiek zit een mechanische teller, die dat bijhoudt. Elk jaar heeft de molen - ook omdat wij twee dagen in de week draaien – 200.000 omwentelingen."

De laatste grote verandering van de Concordiamolen was enkele jaren geleden de aanleg van de verlichting. ,,Dat was de kers op de taart," aldus Willem ten Brink. Momenteel wordt er gewerkt aan een onderhoudsplan. Grote dingen hoeven er voorlopig niet te gebeuren. ,,Men is nu bezig met wat schilderwerk en er moeten wat houten onderdelen vervangen worden. Deuren zijn slecht, ze zijn waarschijnlijk met het verkeerde hout afgeleverd. Als dat weer netjes is gedaan, is de molen weer als nieuw."

Samen met het Kijk en Luistermuseum, het Kröller-Müller Museum, het Tegelmuseum, de Keetmolen, het Nationale Park De Hoge Veluwe, Museum Lunteren, Museum Vliegbasis Deelen, het Platform Militaire Historie Ede zijn ook de molenaars van de Concordiamolen bezig met het Cultuurplan, waarin gaat gepromoot worden dat de scholen in Ede gebruik gaan maken van Edese monumenten. ,,Het is de bedoeling dat we de jeugd, de scholieren in Ede het besef bijbrengen waarom al die instellingen er zijn en wat het allemaal betekent heeft in het verleden."

,,De Concordiamolen was vroeger een graanmolen, waar beukennootjes werden gemalen," gaat Ten Brink verder. ,,In Ede waren er toen veel beukenbomen. Uit de nootjes kwam olie en die olie werd gebruikt voor de straatverlichting. Grote wensen voor de molen hebben we niet. We krijgen veel bezoekers in de molen. De rondleidingen doen we ook in het Duits, Engels en in het Frans". 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie