Volop overlast in Ede door de verschillende waterleidingbreuken.
Volop overlast in Ede door de verschillende waterleidingbreuken. Ted Walker

Grootschalig onderzoek naar waterleidingbreuken Ede

Maatschappelijk

EDE Vitens is met een 'speciaal team' aan het onderzoeken wat er aan de hand is met het waterleidingnetwerk in Ede. Het waterbedrijf verwacht eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven, nadat er dit jaar meerdere problemen zijn ontstaan. Zo ging het onlangs drie keer mis in twee weken tijd. ,,Uit een eerste analyse blijkt dat het spontane leidingbreuken zijn, maar wij geloven ook niet in zoveel toevalligheden", aldus woordvoerder Bram Inklaar.

door Barry Wensink

In Ede wordt momenteel op meerdere plekken in de grond gegraven en tegelijkertijd worden allerlei databerekeningen gemaakt. ,,Een technisch verhaal, maar wij checken op de computer wat er aan de hand kan zijn. Eind deze week hopen we het allemaal af te ronden en dan kunnen we conclusies trekken en eventueel maatregelen nemen."

ZORGVULDIG Inklaar zegt dat het onderzoek zorgvuldig moet plaatsvinden. ,,Het is een drukte van jewelste onder de grond. Landelijk hebben we 52.000 kilometer aan leidingen liggen om maar iets aan te geven."

Liggen leidingen onder een druk verkeerspunt, dan wordt het al anders

Aan de ouderdom van de leidingen zou het normaal gesproken niet mogen liggen. Leidingen moeten zo'n tachtig jaar meekunnen, hoewel de woordvoerder van Vitens aangeeft dat dit lang niet altijd het geval is. ,,Dat hangt van meerdere factoren af. Liggen de leidingen bijvoorbeeld onder een druk verkeerspunt, dan wordt het alweer anders."

Weten hoe oud de waterleidingen in Ede zijn, waarom het netwerk gebaat is bij 'rust' en met welke 'erfenissen' Vitens te maken heeft, lees dan het premiumverhaal op EdeStad.nl

advertentie